Kuifje onder de hamer in Hongkong

Op een veiling in Hongkong worden op maandag 3 oktober verschillende tekeningen van Kuifje geveild, waaronder een bijzondere schets die naar verwachting meer dan een miljoen euro gaat opbrengen.

Dat blijkt uit een bericht van Artcurial, dat samen met Spink de veiling organiseert. Het pronkstuk is een voorbereidende schets van Hergé voor de fresco van Kuifje die in 1979 werd gemaakt voor het Centre Culturel Wallonie-Bruxelles in Parijs. Zo ongeveer alle belangrijke personages uit de reeks zijn op die tekening te zien. Er wordt daarom verwacht dat de schets voor een bedrag van 800.000 tot 1,2 miljoen euro van eigenaar wisselt.

08-08 Kuifje Hongkong
Ontwerp voor de fresco in het Centre Culturel Wallonie-Bruxelles in Parijs. (© Hergé / Moulinsart)

Ook een schets uit het album Cokes in voorraad en tien tekeningen van Kuifje voor een serie postkaarten uit 1967 moeten hoge ogen gooien. Niet alleen werk van Hergé wordt geveild, ook andere Belgische striptekenaars komen langs. Onder andere een pagina uit het Blake en Mortimer-verhaal Het Gele Teken van Edgar P. Jacobs en een schets van Guust Flater, getekend door Franquin. Verder wordt er een geïnkte tekening van tekenaar Jean Roba verkocht. Het is een illustratie van Billie, de hond uit de strip Bollie en Billie.

Het is niet voor het eerst dat er werk van Belgische striptekenaars geveild wordt in Hongkong. Een jaar geleden werd een tekening uit het Kuifje-album De Blauwe Lotus daar verkocht voor 1,1 miljoen euro.

1 Comment

  1. Ontegenzeglijk een heel aardige prent. Hoogstwaarschijnlijk het fantastisch tekenwerk van Bob de Moor. Ik geloof niet zo dat dit van Herge zelf is. Dit soort dingen werden doorgaans door/in de studio gemaakt. Het Is op het eerste gezicht niet gesigneerd door HG. Maar een ieder is natuurlijk vrij het aan HG toe te schrijven. Dat doet men ook bij Rembrandt Disney of Toonder. Alles uit de studio’s wordt op een hoop geveegd en verkoopt vervolgens goed. het is de mens eigen mythes te creëeren.

1 Trackback / Pingback

  1. Deze Kuifje-tekeningen hebben records opgeleverd – Stripjournaal

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*