Strips helpen kinderen lezen

Strips zijn niet alleen leuk, ze kunnen ook erg leerzaam zijn. De stripboekjes van Kijk en Lees helpen kinderen bij het leren lezen. Meester Vincent van basisschool Het Veldhuis in De Meern probeerde ze een jaar lang uit in groep 3.

10-08 Kik gaat los cover‘Alleen naar de plaatjes kijken is al leuk’, zegt de zesjarige Dylan over het Kijk en Lees-boekje Kik gaat los. Maar dat is natuurlijk net niet de bedoeling. De strip moet de kinderen juist aan het lezen zetten. Gelukkig doet Dylan dat ook. ‘Ik snap het beter door de plaatjes en het is leuker.’

Kik gaat los is onderdeel van Kijk en Lees, een reeks van stripboeken voor basisschoolleerlingen in groep 3, 4 en 5. Dit jaar reikte Prinses Laurentien namens Stichting Lezen & Schrijven de Nationale Alfabetiseringsprijs uit aan de initiatiefnemers van dit project. De vakjury, onder leiding van schrijver Abdelkader Benali, prees de serie vanwege de combinatie van beeld en tekst.

Kik, de hoofdrolspeler van de boekjes voor groep 3, is een vrolijke kikker die met zijn dierenvriendjes allerlei avonturen beleeft. De verhaaltjes zijn gemaakt op het niveau van groep 3, helemaal volgens de AVI-leesmethode. In het eerste boekje op niveau AVI Start is de tekst echt minimaal en beperken de tekstballonnen zich tot ‘vis’, ‘vaas’ of ‘maan’. Maar gaandeweg komen er meer woorden bij, net zoals de kinderen in de loop van groep 3 steeds meer leren lezen.

‘Het leken mij eerst wat flauwe verhaaltjes,’ zegt leerkracht Vincent van der Stoep van Het Veldhuis. ‘Maar de kinderen vonden ze fantastisch. Ze lagen af en toe helemaal in een deuk. Het sluit dus goed aan bij hun fantasie. Een strip heeft minder woorden dan een gewoon boek, dus je maakt minder “leeskilometers”. Kinderen gaan er niet per se beter door lezen, maar het vergroot wel het leesplezier.’

10-08 Kik pagina

De leerlingen van Meester Vincent zijn inderdaad enthousiast. ‘Het is net als lezen, maar dan leuke dingen,’ vertelt Marouane. ‘Ik vind het erg leuk, want Kik is grappig’, zegt Jolie. Sem moet lachen om de figuurtjes: ‘Dat rokje en die lippenstift zijn zo grappig.’ En ondertussen leren ze er wel iets van. ‘Het is leuk om deze strips samen te lezen’, zegt meester Vincent. ‘Door te spelen met de tekst leren ze op toon lezen. En het is ook leuk om te lezen met verschillende rollen.’

Ook mooi meegenomen: via Kijk en Lees kunnen kinderen die alleen ‘normale’ boeken lezen kennismaken met strips. Voor Jente is dat nog wel even wennen. ‘Het is heel anders dan een leesboek. Maar de verhaaltjes zijn heel grappig. Ik wil wel vaker strips lezen.’

Dit artikel is eerder verschenen in BK Strips.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*