stripnieuws

Bob Dylan inspireert ook striptekenaars

14 oktober 2016
Stripjournaal

De man die met zijn songteksten zo veel losmaakt dat hij er zelfs de Nobelprijs voor de Literatuur mee gewonnen heeft, is ook een inspiratiebron voor striptekenaars. Ze gieten de teksten van Bob Dylan graag in stripvorm.

14-10-bob-dylan-1De meest recente bewerking van teksten van Bob Dylan tot een strip is Bob Dylan Illustrated van Theo van den Boogaard (onder het pseudoniem Theo Bogart). Hoewel, een echte strip is het niet, het zijn meer illustraties van een bekende en gelauwerde striptekenaar. En wat voor illustraties. In Bob Dylan Illustrated laat Van den Boogaard al zijn kunsten zien en hij weet je helemaal mee te voeren in de poëtische teksten van Bob Dylan.

Een andere stripbewerking van Bob Dylan-songs heet Bob Dylan Revisited. 14-10 bob dylan 2.jpgHierin worden dertien liedjes door dertien verschillende tekenaars 'verstript'. Onder hen uit Italië Lorenzo Mattotti (A Hard Rain's A-Gonna Fall), uit de Verenigde Staten Dave McKean (Desolation Row), uit Frankrijk Franlois Avril (Girl From The North Country) en uit Servië Gradimir Smudja (Hurricane). Het levert ook weer prachtige stripverhalen op. Enige minpuntje is dat de teksten van Bob Dylan in de Nederlandse versie zijn vertaald naar het Nederlands. Dat doe je natuurlijk niet met de teksten van een Nobelprijswinnaar (ook al was dat toen nog niet bekend).

Trouwens, als een popartiest de Nobelprijs voor literatuur kan krijgen, waarom dan niet een stripmaker? Wat dacht je van Zidrou? Of Scott McCloud? Of Joost Swarte? Wie weet, volgend jaar...

14-10 bob dylan 3.jpg

Tekening van Theo van den Boogaard uit Bob Dylan Illustrated.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *