Stripcultuurbeurs voor Stripmaker des Vaderlands

Naast een Dichter des Vaderlands, een Denker des Vaderlands en een Fotograaf des Vaderlands, moet er nu ook een Stripmaker des Vaderlands komen. De initiatiefnemers hiervoor hebben gisteren op het Stripfestival Breda de Stripcultuurbeurs gewonnen.

17-10-stripcultuurbeursCaroline van der Lee en Cok Jouvenaar begonnen over een Stripmaker des Vaderlands na te denken door berichtjes heen en weer te sturen op facebook. ‘Het is eigenlijk een beetje per ongeluk ontstaan’, zegt Van der Lee. ‘En toen zei Kenny Rubenis (de tekenaar van Dating for Geeks): waarom dien je dit idee niet in voor de Stripcultuurbeurs?’

Tot hun eigen verbazing vielen Van der Lee en Jouvenaar met hun idee in de prijzen. En dat schept een verplichting, want nu moet die Stripmaker des Vaderlands er ook echt komen. ‘We gaan het plan nu uitwerken. De Stripmaker des Vaderlands moet reageren op de actualiteit met stripjes. Maar hij of zij moet ook een ambassadeur zijn voor de strip, en in de pers iets zeggen als er iets is met strips. En we gaan de pers ook echt actief benaderen.’

 

Caroline van der Lee ontvangt de prijs voor de Stripmaker des Vaderlands
Caroline van der Lee ontvangt de prijs uit handen van wethouder Boaz Adank. © Foto Theo Productions

Kanshebbers
Aan de beurs is een geldbedrag van 4000 euro gekoppeld. ‘Dat bedrag moet vooral voor de tekenaar zijn die het wordt’, zegt Van der Lee. Tekenaars kunnen zich de komende tijd aanmelden of voorgedragen worden, en daaruit worden dan drie genomineerden gekozen. ‘Daar kan vervolgens iedereen op stemmen.’ De winnaar wordt volgend jaar gepresenteerd.

 

En wie moet het dan worden? Van der Lee lacht: ‘Ik heb wel namen in mijn hoofd, maar ik noem ze niet.’ Laten we van Stripjournaal dan alvast een voorschotje doen: Gerben Valkema? Floor de Goede? Maaike Hartjes? Of toch good old Martin Lodewijk?

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*