Striptekenaar tekent ‘Bataclan’ van zich af

Precies een jaar na de aanslagen in Parijs verschijnt Mon Bataclan, een stripboek van grafisch ontwerper Fred Dewilde. Hij was erbij toen drie terroristen met kalasjnikovs concertzaal Bataclan binnendrongen en 89 mensen doodschoten. Zijn ijzingwekkende ooggetuigenverslag heeft hij verbeeld in een stripverhaal.

‘Sommige dingen zijn te erg. De meest vreselijke beelden heb ik voor mezelf gehouden’, vertelt Dewilde in NRC. Zijn naam is een pseudoniem, omdat hij liever anoniem wil blijven. Dit is zijn eerste stripboek dat daadwerkelijk uitgegeven wordt. Hierin vertelt hij hoe hij de uitgang probeerde te bereiken, maar zich liet vallen toen er weer geschoten werd. Hij viel expres in een grote plas bloed, ‘dat zou me een geloofwaardige dode maken’.

Hij bleef liggen, deed alsof hij dood was, zelfs toen zijn telefoon meerdere malen over ging. Hij beschrijft hoe een lap mensenvlees op zijn arm landt als een van de terroristen zijn bomgordel tot ontploffing heeft gebracht. Een stuk bot ligt vlakbij. ‘Dat was echt. Ik heb het gezien. Maar het staat ook symbool voor hoe extreem het was.’ Het goede is wel, zegt hij, dat hij nu in eerste instantie de strip voor de geest haalt, en daarna pas de echte beelden.

Het boek is nu uitgebracht in het Frans. Of er ook een Nederlandse vertaling komt, is niet duidelijk. Lees hier het volledige en indrukwekkende interview in NRC.

Facebook
Twitter
Instagram
Volg via Email
RSS
Google+
https://stripjournaal.com/2016/11/14/striptekenaar-tekent-bataclan-van-zich-af/

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*