radio

Ode aan Peter van Straaten

10 december 2016
Stripjournaal

Hij was de meester van het menselijke ongemak. Zijn observaties van de dagelijkse dingen droegen vaak een zekere tragiek en melancholiek met zich mee. Ze toverden een glimlach op ons gezicht, omdat ze zo herkenbaar waren. Altijd zagen we er 'de ander' in, maar eigenlijk hield Peter van Straaten onszelf een spiegel voor.

Afgelopen donderdag is de tekenaar op 81-jarige leeftijd overleden. Vooral deze tijdloze tekeningen zullen velen zich herinneren, maar Van Straaten kon ook messcherpe politieke cartoons maken. Maar liefst vijf keer won hij de Inktspotprijs. Toch is hij in het woud van cartoonisten een vreemde eend in de bijt, omdat hij meer tekenaar was dan echte cartoonist. En dat maakte hem zo bijzonder.

Bij BNR Nieuwsradio vertelde ik over het overlijden van Peter van Straaten.

https://www.youtube.com/watch?v=B28Sh2vtKT4

Dit zijn de cartoons die in het fragment besproken worden.

 

Veel cartoonisten brengen vandaag in de kranten een eerbetoon aan Peter van Straaten. Hieronder een selectie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *