Zeeheld Piet Hein wordt stripfiguur

Cover van de strip Piet Heyn.
Cover van de strip Piet Heyn. © John Heijink

Belangrijke figuren uit de vaderlandse geschiedenis van Nederland lenen zich goed voor een stripverhaal. Na strips over bijvoorbeeld Michiel de Ruyter en koning Willem I verschijnt er binnenkort een strip over Piet Hein, de man die we kennen van de Zilvervloot.

Striptekenaar John Heijink presenteert zijn strip over Piet Hein op 18 februari in museum Strips! in Rotterdam. Lunchcafé IJzerbroot wordt voor de gelegenheid omgetoverd in zeventiende eeuwse stijl. Het album krijgt de titel Poveglia, de naam van een klein Italiaans eiland vlakbij Venetië waar Piet Hein voor de Venetianen vocht tegen het koninkrijk Napels en Sicilië.

De Zilvervloot

Volgens Heijink is de strip ‘een geromantiseerd verhaal met een kern van waarheid over een superheld uit het verre verleden’. Uiteraard mag de Zilvervloot niet ontbreken in een verhaal over Piet Hein (of Piet Heyn zoals zijn officiële naam, en dus ook zijn naam in de strip, luidt). In 1628 veroverde Piet Hein namens de West Indische Compagnie vijftien Spaanse schepen in de buurt van Havana, wat hem een bedrag van ruim 11,5 miljoen gulden opleverde. Een astronomisch bedrag in die tijd, en het maakte Hein in één klap beroemd. En het bracht de vijand Spanje een gevoelige slag toe, want met dit soort zilvertransporten werd de strijd tegen de Nederlandse opstandelingen gefinancierd.

Strip Piet Hein
© John Heijink

Het eerst stripboek gaat over de strijd in Venetië, in het tweede verhaal komt de Zilvervloot aan bod. Misschien komt er zelfs nog een derde deel, heeft Heijink laten weten.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*