radio

Rel door geheime boodschap in X-Men

11 april 2017
Stripjournaal

Marvel Comics is zwaar in verlegenheid gebracht door een verborgen politieke boodschap in het nieuwste album van X-Men. Tekenaar Ardian Syaf verwerkte omstreden demonstraties in Indonesië in zijn strip. En hij is niet de enige tekenaar die geheime boodschappen in zijn tekeningen stopt.

De ophef over X-Men ontstond door het nummer 212 en de code QS 5:51. Nummer 212 verwijst naar een massale demonstratie in Jakarta op 2 december vorig jaar (2-12), waarbij de conservatieve moslimbevolking protesteerde tegen de christelijke gouverneur.

X-Men met geheime boodschap

Syaf, zelf Indonesiër, verwerkte dat nummer op een muur in zijn strip. QS 5:51 staat voor een Koranvers die in een Indonesische vertaling zegt dat moslims geen joodse of christelijke leiders moeten aanstellen. Dat stond dan weer op het shirt van een van de stripfiguren. Syaf wordt nu verweten dat hij partij kiest in een grimmig politiek debat.

Maar Syaf staat niet alleen als het gaat om verborgen boodschappen. Bij BNR Nieuwsradio vertelde ik welke strips nog meer bijzondere boodschappen bevatten. Hieronder vind je ook de afbeeldingen die daarbij horen.

Sex sells

Een andere X-Men tekenaar, Ethan Van Sciver, verwerkte in New X-Men #118 op elke pagina het woord 'sex'. De ene keer is het vrij duidelijk, de andere keer valt het heel erg op. Maar toeval is het zeker niet.

X-Men met SEX

Je kan in je tekeningen ook even helemaal los gaan op je baas die je niet mag. Dat deed Al Milgrom in Spiderman toen hij hoorde dat zijn baas Bob Harras wegging. In een boekenkast op de achtergrond zie je de titels op de ruggen van de boeken. Als je al die titels achter elkaar zet zie je: Bob Harras ha ha he's gone. Good riddance to bad rubbish. He was a nasty S.O.B. (son of a bitch). Milgrom werd ontslagen.

Kuifje en Suske en Wiske

Ook de klassieke Europese reeksen hebben wel eens een boodschap verkondigd die je niet meteen door hebt. Zo bevatten de Chinese tekens in het Kuifje-verhaal De Blauwe Lotus anti-Japanse teksten. Die werden gemaakt door Tchang, de Chinese vriend van Hergé die hem veel over China leerde. Het was 1934, en een politiek gevoelig moment, want Japan had net een deel van China bezet en begon zich in aanloop naar de Tweede Wereldoorlog steeds aggressiever te gedragen.

Kuifje en de Blauwe Lotus

Ook Willy Vandersteen sprak zich in Suske en Wiske uit in een destijds gevoelige kwestie. Na de oorlog was België in de ban van de koningskwestie. Koning Leopold III zat in ballingschap in Zwitserland, en het was maar de vraag of hij terug mocht komen. Veel Belgen vonden namelijk dat hij zich te weinig verzet had tegen Adolf Hitler. Er werd een referendum gehouden over de vraag of de koning terug moest komen, en daar sprong Vandersteen  op in. In de laatste strook van het verhaal De Stierentemmer laat hij Lambik een spandoek uit een vliegtuig hangen. Op dat spandoek staat heel groot JA! En dan in kleine letters: 'Morgen begint ons nieuwe verhaal.' Een ondubbelzinnig stemadvies, maar alleen in de krant. Voor het album werd deze passage geschrapt.

Suske en Wiske Stierentemmer JA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *