stripnieuws

Stripfestival Breda zoekt vrienden voor financiering

21 november 2017
Stripjournaal

Nu de gemeente Breda de subsidiekraan dicht draait, moet het Stripfestival Breda op zoek naar andere manieren om geld binnen te krijgen. Er is gekozen voor een sponsoractie. Voor 50 euro kun je vriend worden van het festival, en je krijgt er gratis toegang en een speciaal stripboek voor terug.

‘De gemeente Breda vindt nu dat evenementen op eigen benen moeten staan’, verklaart Rob van Bavel van het Stripfestival. ‘Dat vinden wij ook, maar dit was wel erg abrupt.’ In een jaar tijd is de subsidie eerst gehalveerd, en daarna helemaal geschrapt. Het festival kreeg eerst 10.000 euro subsidie per jaar, afgelopen jaar nog maar 5.000 euro. Met daarbij de mededeling dat er voor volgend jaar helemaal niks in zit.

Sponsors

Maar Van Bavel laat zich niet zo makkelijk uit het veld slaan. Met een sponsoractie wil hij nu de begroting voor volgend jaar rond krijgen. Hij mikt op 100 ‘vrienden’ die ieder 50 euro doneren. Zij krijgen dan gratis toegang tot Stripfestival Breda en ze krijgen een speciaal exemplaar van het Storm-album De beul van Torkien, dat exclusief voor standhouders en medewerkers is gemaakt. ‘En ook volgend jaar kunnen ze weer een speciale productie verwachten.’

Een complicerende factor is dat subsidiegeld dat niet uitgegeven is, terug moest naar de gemeente. ‘Zo kun je dus geen buffer opbouwen’, zegt Van Bavel. ‘We willen daarom nu ook wat vlees op de botten krijgen. Een keer een slechte editie moet niet meteen een probleem zijn.’

Tickets

De ticketprijs verhogen doet hij echter liever niet. Een weekendticket kost nu 12,50, en een dagticket 6,50 (online) of 7,50 (kassa). Kinderen tot en met 16 jaar mogen gratis naar binnen. ‘Van Bavel: ‘Iemand opperde om de kinderen ook te laten betalen. Maar we zijn zo trots op al die kinderen die binnen komen. Wij hebben er 2000, die zie je niet bij een Comic Con of bij de Stripdagen. We zijn een echt familie-evenement. En mensen in contact brengen met strips kan niet vroeg genoeg beginnen.’

Aan de ticketprijs wordt dus niet gemorreld, al kan Van Bavel niet beloven dat dat in de toekomst altijd zo blijft. Ook de prijzen voor de standhouders blijven gelijk. Inmiddels hebben zich al tientallen vrienden gemeld die een financiële bijdrage doen. ‘Al die positieve reacties van mensen die niet willen dat het Stripfestival verdwijnt, doen ons als organisatie heel veel.’

Wie ook wil bijdragen kan mailen naar vrienden@stripfestivalbreda.nl voor meer informatie.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *