Red de Collectie Matla

Hans Matla is de bekendste stripverzamelaar van Nederland. Want hij heeft werkelijk alles. En dan ook echt alles. Met meer dan 70.000 stripboeken en ruim 100.000 stripbladen heeft hij de complete Nederlandstalige stripgeschiedenis compleet. Maar zijn levenswerk dreigt te verdwijnen.

Hans Matla. Foto: Robin Schouten
Hans Matla. Foto: Robin Schouten

Matla wil zijn verzameling graag verkopen aan de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag, zodat de collectie compleet blijft en bewaard blijft voor het nageslacht. Maar hij wil daar 1,8 miljoen euro voor hebben -veel minder dan het waard is- omdat hij ervan moet leven. Zijn collectie is zijn pensioen. Hij is er met de KB niet uit gekomen, en de enige oplossing lijkt nu: de verzameling opknippen en per stuk verkopen. De grootste nachtmerrie van Matla, maar misschien de enige mogelijkheid. Wat nu? Hoeveel mogelijkheden zijn er nog om de collectie bij elkaar te houden? Daarover spreekt Hans Matla in deze podcast.

Lees ook: Een zeer bijzondere universiteitsverzameling

Jommeke naar China

Ook in deze aflevering: de volledige reeks van Jommeke wordt uitgegeven in China. De typisch Vlaamse reeks die in Nederland nooit voet aan de grond heeft gekregen, blijkt een totale hit aan de andere kant van de wereld. Waarom? En hoe gaat zoiets, hoe kom je als Vlaamse uitgever in China terecht? En wat levert het op? Jo Nachtergaele van uitgeverij Ballon Media legt het uit.

1 Comment

  1. Misschien kan dhr Matla ook eens bij de Belgische instanties polsen of ze interesse hebben ?
    Want dit gaat eigenlijk iedereen aan in de lage landen, niet ?
    Of dat Nederland en Belgiƫ dit samen aankopen.
    Als men miljarden kan uitgeven om samen oorlogstuig aan te kopen is 1,8 miljoen toch geen geld.
    Dit levenswerk met zo een culturele waarde mag toch echt niet opgedeeld worden over honderden of duizenden boekenkasten van verzamelaars.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*