stripnieuws

'Als Uderzo wil dat we stoppen, stoppen we'

8 november 2019
Stripjournaal

Als geestelijk vader Albert Uderzo wil dat Asterix stopt na zijn dood, zullen de huidige makers die wens respecteren. Dat zeggen scenarist Jean-Yves Ferri en tekenaar Didier Conrad in een interview met Stripjournaal, in samenwerking met de StripGlossy. Vorig jaar zei Uderzo in de Franse krant Le Parisien dat hij Asterix na zijn dood niet aan anderen wil overlaten (hier een artikel in het Nederlands). Maar die uitspraken zijn verkeerd geïnterpreteerd, zeggen Ferri en Conrad.

Asterix bij de Friezen

De kleine Galliër heeft met zijn vriend Obelix in die zestig jaar al een flinke reis over de wereld gemaakt, maar in Nederland is hij nog nooit geweest. Wordt het niet eens tijd voor Asterix bij de Friezen? Dat is tenslotte ook een volkje dat zich heel onafhankelijk voelt, net als de Galliërs. Ferri en Conrad hebben er wel oren naar, en vragen de kijkers om input.

Dus laat je ideeën voor Asterix bij de Friezen hieronder achter, dan zorgen wij dat het bij de auteurs terecht komt!

 

52 comments on “'Als Uderzo wil dat we stoppen, stoppen we'”

 1. Waarom de Friezen? De Batavieren werden vaak uitgekozen als hofleverancier voor bewaking van de Romeinse elite. Grote, uit de kluiten gewassen kerels waarbij je veilig was. Ze zouden in sommige gevallen een kop groter dan Obelix moeten zijn. Sluit ook leuk aan bij Nederlanders als lang volk. Zorg dat het dorp van Asterix reëel gevaar loopt te worden bezet door Romeinen. Zorg het dorp van Asterix wordt gevraagd om te voorkomen dat het Romeins Rijk verder oprukt- waardoor het dorp van Asterix een strijd bij de Batavieren als afleiding/eigen redding kan gebruiken. Dat op de grens van het Romeins rijk deze Batavieren geronseld worden- waardoor Asterix makkelijk met hen in contact komt. Zorg dat Romeinen in het gebied van de Batavieren worden tegengehouden met water en terpen (ipv dijken), waarbij ze stipt zorgvuldig inplannen wanneer ze wat doen. Uiteindelijk moet Caesar zich daarop concentreren en helpen Asterix en Obelix succesvol om de Romeinen bij de Rijn te stoppen. Batavieren én dorp van Asterix zijn gered.

 2. Astrix en obelix en de menir van mirns. Asterix en obelix belanden samen met grutte pier in de strijdt tegen de hollanders. De menir van obelix blijft achter bij het reade klif, deze staat hier nog steeds met de tekst leaver dea als slaaf.

 3. Heel goed, de aandacht voor deze bestseller onder de stripboeken. Bij een volgend interview graag meer aandacht voor de commerciële kant. In dit interview bleef de vraag over wie de auteursrechten heeft van Asterix onbeantwoord. Volgens mij liggen die bij Les Editions Albert René, opgericht door de erfgenamen van de oorspronkelijke auteurs, maar nu onderdeel van uitgeverij Hachette. Voor alle stripmakers is het altijd een belangrijke keuze, zelf het auteursrecht behouden of die overdragen aan de uitgever.

 4. Ook is het belangrijk om te onthouden is dat een kind het moet kunnen lezen zonder vragen te krijgen. In 'Asterix en de race door de laars' beginnen ze met gepraat over een orgie. Leg zoiets maar uit aan je kind als het bij je komt met de vraag wat dat betekent.

  Verder moet het verhaal sterk zijn en origineel. Asterix en de dochter van de veldheer vind ik zwak. Lijkt een beetje op de film Asterix en de Vikingen. Alleen nu gaat het om een eigenwijs meisje (dochter van de veldheer) wat steeds weg rent en in de film een bange jongen (zoon van de broer van het stamhoofd). In beide gevallen moet er opgepast worden en in beide gevallen rennen ze weg van het dorp. Bijna een kopie van de film.

  1. beste marc
   over het woord orgie
   vroeger was de betekenis van het woord orgie anders dan nu
   vroeger was en orgie en uitbundig eetfestijn met muziek danseressen en acrobaten

 5. BELANGRIJK IS DAT ASTERIX IN ZIJN TIJD BLIJFT!!!

  Ik ben al sinds kleins af aan groot fan van Asterix en geniet er altijd van om even uit de realiteit te stappen en in hun 'simpele' wereld te komen tijdens het lezen van een strip. Dus laat AUB alle hedendaagse problematiek (de politiek, het gender-gedoe, de technologie en noem maar op) allemaal achterwegen! Van Friesland weet ik weinig af maar hou het bij het Friesland (Nederland) van de tijd waar Asterix zich in afspeelt.

  Ik geloof dat Friesland in het verleden zowel last van de Romeinen heeft gehad als van de Germanen.

  Asterix en Obelix komen bij Limburg Nederland binnen op weg naar Friesland. Op de Maas komen zet de piraten tegen waarmee ze in gevecht raken. Verder door bij Cuijk aan de maas (net onder Nijmegen) ligt een groot Romeins kamp. (Over de maas bij Cuijk was echt een Romeinse brug. De resten liggen nog in de maas). Deze brug slopen ze per ongeluk. Verder kan je de Hunebedden er nog bij halen die Obelix op elkaar gelegd heeft waarna ze in Friesland aankomen.

  Verder weet ik het niet, nogmaals omdat ik niks van Friesland weet.

  MAAR NOGMAALS: GEEN HEDENDAAGSE DINGEN. Daar knap ik op af. Dat heeft juist niks met Asterix en Obelix te maken.

 6. Typisch Fries zijn Grote Pier, de moord op Bonifatius in Dokkum, schaatsen, de stijfkoppigheid, het Friese paard, de Stabij en de eigen taal! Maar ook Nederlands zijn de hunebedden in Drenthe, het vechten tegen het water, Sinterklaas, bloembollen, veen/turf en natuurlijk tulpen, klompen en kaas.

 7. Jaren geleden heb ik als docent Frans voor uitgeverij Meulenhof een schoolbewerking gemaakt van Astérix chez les Bretons (Britten). Dus de Franse tekst met een verklarende woordenlijst erbij met de de moeilijke woorden, zodat de leerlingen het in de originele Franse tekst konden lezen, wat zij erg leuk vonden. Een collega van mij heeft hetzelfde gedaan met Le Tour de France d'Astérix Er is destijds, in de jaren 70 contact geweest met de echte vader van de verhalenserie, René Goscinny over een te maken verhaal "Astérix chez les Bataves", zoals Nederlanders af en toe nog steeds aangeduid worden in de Franse media. Helaas is Goscinny in 1977 plotseling overleden, waardoor er nooit meer iets van gekomen is. Het lijkt mij een leuker onderwerp dan de Friezen, omdat de scheidslijn midden door het land liep. Voor zover ik weet zijn de Romeinen nooit zo hoog gekomen. Denk bij voorbeeld aan plaatsnamen als Lugdunum (=Leiden), Noviomagus (=Nijmegen). Boven die lijn is dat het niet geval. In de reportage werd trouwens als titel gesuggereerd "Astérix chez le Frise". Dat had de interviewer wel beter mogen voorbereiden, want de geïnterviewde sloeg daar niet echt op aan. Dus dat moet hem in ieder geval niet worden, want LA Frise = Friesland en un Frison is een Fries, dus "chez les Frisons".
  Ik zou als onderwerp iets met de Batavieren prefereren, omdat daar wel confrontaties zijn geweest. En, iets zoals blokkerfriezen zal door niemand in Europa begrepen worden: Zwarte Piet is daar volslagen onbekend. Ook Grutte Pier moet je niet doen, want toen waren de Romeinen al lang weg. Bovendien zal het in allerlei buitenlanden niet begrepen worden.
  Ik pleit voor het verhaal dat er vroeger nooit is gekomen: "ASTÉRIX CHEZ LES BATAVES".
  Mocht u assistentie op het gebied van Frans nodig hebben, neem dan contact met mij op. Ik wil daar graag bij helpen.

  1. Ik heb vier boeken van Asterix in het Fries. Stammen van rond 1980 1981.Jammer dat er nooit meer boeken werden uitgebracht. Daarnaast twee in het Limburgs en één in het Twents.

 8. Asterix en de Friezen;

  Grutte pier (krijgsheer, vrijheidsstrijder)
  Redbad (koning van de Friezen)
  Abel Tasman (ontdekkingsreiziger van o.a. Tasmanië en Nieuw Zeeland)
  Peter Stuyvesant (gouverneur van nieuw Amsterdam, later New York)
  Bonifatius (bisschop vermoord in Dokkum)
  Egbert Douwes (van de Douwe Egberts koffie)
  Doutzen Kroes (model)
  Eisen Eisinga (sterrenkundige)

  Kortom er zijn genoeg Friezen om erover te schrijven. Maar Pier Gerlofs Sonia (Grutte Pier) is mijn favoriet.
  Grutte Pier was een groot man: naar verluidt was hij 7 voet groot. Dat meet nu 2m8cm. Zijn zwaard ligt in het Fries museum. Deze is 2m13 en 6,6kg zwaar.

  1. en dan roept greate pier terwijl hij devloot in Gaasterland opwacht: ' Willen jullie meer of minder Hollanders in Friesland?'
   Waarop zijn kamaraden roepen: ' Minder, minder!'

  2. Ik heb vier boeken van Asterix in het Fries. Stammen van rond 1980 1981.Jammer dat er nooit meer boeken werden uitgebracht. Daarnaast twee in het Limburgs en één in het Twents.

 9. Bij mij zou het gaan over November 2017 .Toen een aantal Blokkeerfriezen een aantal bussen tegenhield die een mooi kinderfeest zouden gaan verpesten.Deze mensen waren eens als vluchteling in nederland gekomen maar wilden hun niet aanpassen maar juist tegen alles en nog wat aan schoppen.Dat lukt hun tot nu toe ook nog aardig omdat het grote toverwoord RACISME heet. Als je ZWARTE PIET schrijft of noemt is het al voldoende om voor RACIST uitgemaakt te worden. Ook de Burgermeester van Dokkum op dat moment speelde een vreemde rol in het geheel. Kortom hoe een klein aantal mensen een feest van kinderen de nek om proberen te draaien. Daar zou het om moeten gaan. Maar denk dat ze dit niet aandurven omdat ze dan ook voor RACIST worden uitgemaakt. (Graag hoor ik van jullie)

 10. Het Rijk van de Friezen reikte tot het huidige Calais (NL:Kalis). Duinkerken spreekt voor zich. Lille (NL:Rijssel) ook zo'n stad. Er werd in deze steden in het verleden ook een variant van het Vlaams gesproken. De Friezen zijn er echter enige tijd de "baas" geweest. Leuk voor de Fransen om mee te nemen in het verhaal. Calais ligt overigens ook niet al te ver van dat ene dorpje af...

  1. Verhaal waarin Astrix en obelix naar Friesland komen waar ze grutte Pier ontmoeten. Zien wie de sterkste is en verhaallijn van geschiedenis over laten gaan naar nu. Geen oorlog maar allemaal mensen op 1 aarde.

 11. Als Asterix naar Nederland zou gaan, dan zou het denk ik niet dat het Asterix en de Friezen zou moeten heten. Friesland was een apart volk dat zich volgens mij zou uitstrekken over Nederland, Duitsland en zelfs Denemarken. Vandaar dat het Fries nog steeds als een aparte taal wordt gezien

  Het is meer correct om het Asterix en de Batavieren te noemen en daar bijvoorbeeld de typische Nederlandse zaken te benaderen zoals de klompen, tulpen, tolerantie, handelsgeest etc

  Maar Asterix en de Friezen... nee dat vertegenwoordigt helaas niet heel Nederland, maar Asterix en de Batavieren dat zou het wel kunnen dekken

  1. Ja Asterix en de Batavieren zou goed klinken beter als Asterix en de Friezen en als Gerben al een cover heeft getekend 🙂 En het is niet moeilijk om de typische Nederlandse dingen te benadrukken net als bijvoorbeeld met de Engelsen, Belgen en Spanjaarden gebeurd was. De Friezen zou je daar ook in kunnen vermelden als dwarskoppen die er niet bij willen horen, Bonfatius vermoordde etc.

   1. Asterix en de Friezen. Wat leuk! Asterix en Obelix passen hier helemaal! Mijn zoon vind dat jullie iets met grutte pier moeten doen.

 12. De Friezen in opstand bij het plaatsje Velsen (Romeinse nederzetting Felisan) is authentiek. De Romeinen zijn daadwerkelijk verslagen daar.
  Het gebied werd later Holland op zijn smalst genoemd. Het was een ver vooruitgeschoven nederzetting, die zover bekend, moest trachten de bevolking voor zich te winnen tot handel drijven. Dus bemoeienis en daar zijn (West) Friezen niet zo van gediend. Het gebied was één van de weinig begaanbare gebieden naar de noordelijke nederzettingen. Verder alleen moerasgebieden en schrale duinen, het duurde dan ook niet zo heel lang voor de Romeinen erachter kwamen dat er weinig te halen viel en de Friezen verder met rust liet, althans daar. Hoewel in de regio ook de hoogovens staan, is het plaatsje Velsen één van de oudste plaatsjes van Noord-Holland en ook één van de mooiste.

  1. Zoals John misschien weet was de opstand in Friesland het onderwerp van de strip Malorik van Bert Bus (in Eppo Wordt Vervolgd). Bert Bus was zelf amateurarcheoloog en deed mee aan de opgravingen in Velzen. Malorik is een goed personage om erin te betrekken, maar dan mot het wel over de Westfriezen gaan.

 13. Asterix en Obix doen mee met de elfstedentocht en komen in een haring crisis door Julius Cesar. Ik heb zelf ook een obelix cosplay. Zaterdag 23 Nov loop ik in dcc Utrecht rond

  1. Astrix en obelix en de menir van mirns. Asterix en obelix belanden samen met grutte pier in de strijdt tegen de hollanders. De menir van obelix blijft achter bij het reade klif, deze staat hier nog steeds met de tekst leaver dea als slaaf.

 14. Allereerst lopen de Friezen op klompen, wonen op terpen, verbonden met elkaar door een dijk ( goh.. misschien wijs om langere dijken te bouwen, en het stuk ertussen droog te scheppen.. misschien wel met zo'n windmolen, gezien in de Romeinse provincie Korinthe … Tijdens eenzelfde reis van dat handelsvolkje is in het Romeinse Lydia (Turkije) een bol gevonden, waaruit een bloem groeit. Na wat experimenteren.. worden de bollen opgegeten door een geit.
  Tijdens een andere tocht heeft iemand in Romeins Alexandrië een paar negerslaven gekocht, die in Friesland direct vrijgelaten worden. Als dank bleven zij als knecht werken op de houtskoolbranderij van hun vroegere meester. Oeverloos gezeur van negroide soldaten/slaven in het Romeinse leger over hun slavernijverleden. Idem die grote neger in het kraaiennest van dat zeeroverschip.
  De Friezen konden zo ver reizen, omdat ze als proviand kazen meenamen: gemakkelijk wel een jaar te bewaren, goed op te stapelen enz.
  De Romeinen hadden al eens Friesland binnengevallen, doch toen hebben de Friezen de dammen tussen hun terpen doorgestoken en liep het water over de velden, waardoor de Romeinen hals-over-kop zich moeten terugtrekken uit dat drassige land.
  Met het stamhoofd heeft Julius C erg veel medelijden: over alles, wat die man uit wil geven ontstaat oeverloos gepalaver, alles is te duur, en voor alle beslissingen moet eerst langs de 11 grote en 30 klein terpen goedkeuring gehaald worden.
  De Friezen weten voor elk probleem in het Romeinse rijk wel een betere oplossing.
  De Friezen beweren zeer tolerant te zijn tegen het vestigen van Romeinen in hun drassige landen, doch als er halve straten met immigranten uit Lydie en Mauretanie (nu Marokko) komen, komt een zeer blonde Fries met "minder.. minder ".

  1. Je zou ook kunnen zeggen dat in dat boek de Bataven ook ter sprake komen, die samen met de Friezen ten strijden trekken tegen de Romeinen. Dus dat de Bataven de hulp vragen van de Friezen en uiteraard komen Asterix en Obelix te hulp.

 15. Het zou misschien ook komisch zijn als Asterix in het lijf van Obelix kwam en visa versa. Dat Obelix (in lijf Asterix) toverdrank vergeet. Asterix die tracht menhirs te tillen. Enzovoorts. De oplossing ligt bij de Friezen wiens druide dit op kan lossen.

 16. 1.Het is een duurzaam project; nl. de 1e Zonnebotenrace in 2006 georganisseerd door Friesland en langs de 11 Friese steden.

  2.De grootste Friezenreunie ter wereld ooit; georganiseerd door/met Friezen over de gehele wereld en dit tijdens SIMMER 2000 met honderden prachtig beschilderde kunststofkoeien door heel Nederland.

 17. Asterix bij de Friezen. Het dorp wordt bezocht door iemand die een alliantie wil maken tussen alle regio's in heel Europa die verzet bieden aan de Romeinen, waaronder de Basken in Spanje, de Kelten in Wales, de Friezen in de Lage Landen en misschien zelfs wat Afrikaanse of Klein-Aziatische landen. Helaas blijkt dat al deze fracties te koppig zijn om samen te werken.

 18. Grutte Pier en de spreekwoordelijke stijfkoppigheid mogen niet ontbreken; nog een gezegde: als de fries tegenwind heeft gaat 'ie harder trappen..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *