stripnieuws

Filmarchief van Het Stripschap komt online

8 september 2020
Stripjournaal

Op het youtube-kanaal van Stripschap-medewerker Willem Naber verschijnen de afgelopen dagen nooit eerder vertoonde video-opnamen van De Stripdagen uit de jaren tachtig en negentig. In de video's zijn interviews met tekenaars en uitreikingen van de Stripschapprijs te zien. Franquin, Giraud, Vandersteen, Toonder, alle grote namen komen voorbij.

Zo is er een filmpje waarin André Franquin zijn figuur Guust Flater tekent. Of Jean Giraud die in vijf minuten een prachtige Blueberry op papier zet. Je kan zien hoe onder andere Jan Kruis, Marten Toonder, Peter de Smet, Don Lawrence en Peter de Wit de Stripschapprijs uitgereikt krijgen. En er zijn interviews op de beursvloer met Willy Vandersteen, Bob de Moor en Dick Matena. Niet altijd in al te beste kwaliteit, maar toch bijzonder vanwege hun historische waarde.

Digitaliseren

'Het Stripschap heeft vanaf ongeveer 1980 opnamen gemaakt op De Stripdagen', zegt Willem Naber, die de video's online heeft gezet. 'Dat hele filmarchief staat op U-matic videobanden. Het heeft al die tijd in de opslag gelegen, omdat we niet de juiste software hadden om het digitaliseren.' Bovendien was het nog een behoorlijke klus om alles bij elkaar te vinden, want sommige video's waren verspreid in fragmenten op vier losse banden. Dankzij een tip van stripjournalist Robin Schouten kwam Naber aan de juiste software, en nu zet hij elke avond een paar video's op youtube.

Video: Uitreiking Stripschapprijs 2020

'Ik heb er zeker vijftig die nog online komen, maar het mooiste spul staat er nu wel op.' Het is wel jammer dat de kwaliteit vaak zo slecht is, maar daar is niks meer aan te doen. 'Vaak is het niet goed opgenomen', zegt Naber. 'Er is een interview met Don Lawrence dat ze aan de bar hebben gedraaid, waar een grote rode lamp hing. Dus Don Lawrence zit alleen maar in dat grote rode licht.'

Het mag de pret niet drukken, voor de stripliefhebber is het lekker grasduinen in andere tijden. Je kan de het filmarchief vinden op het youtubekanaal van Willem Naber.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *