stripnieuws

Coronacrisis nekt Willy Vandersteenprijs voor dit jaar

12 september 2020
Stripjournaal

De Willy Vandersteenprijs wordt waarschijnlijk niet meer in 2020 uitgereikt. Dat laat Kurt Morrissens van organisator Stripgids aan deze site weten. De coronacrisis gooit roet in het eten van de prijs voor beste Nederlandstalige stripboek van het jaar.

Willy Vandersteen

De jury voor de prijs moet nog worden samengesteld. Maar het grootste probleem is om al die mensen bij elkaar te krijgen voor het juryberaad. Juryvoorzitter Helena Vandersteen valt met haar 82 jaar in de risicogroep voor het coronavirus. Bovendien is het een Vlaams-Nederlandse prijs, met een jury die ook uit beide landen wordt samengesteld. Met de constant veranderende situatie rondom de coronabesmettingen is het moeilijk te voorspellen of je zonder beperkingen kan reizen tussen Vlaanderen en Nederland.

Digitaal

Een oplossing zou natuurlijk zijn om dan maar digitaal te vergaderen. Maar dat doet Morissens liever niet. 'We hebben dat gedaan voor de Bronzen Adhemar, maar dat is toch anders. Het werkt toch veel beter als je echt bij elkaar kan zitten en over die strips kan praten. Ik wil ze nu echt bij elkaar hebben.'

Wauter Mannaert met de Willy Vandersteenprijs 2019

Vorig jaar maakte de Willy Vandersteenprijs nog deel uit van de Atomiumprijzen, die uitgereikt werden op het Stripfeest Brussel. Dat stripfeest gaat komende week in aangepaste vorm door, maar het was hoe dan ook zonder Willy Vandersteenprijs geweest, vertelt Morissens. 'De Bronzen Adhemar is onderdeel van de Atomiumprijzen, maar die wordt maar eens in de twee jaar uitgereikt. Vorig jaar was die prijs er niet, dus konden we die plek gebruiken voor de Willy Vandersteenprijs.' Maar, benadrukt hij: 'De prijs bestaat, en zal altijd blijven bestaan.' Er komt dus gewoon weer een nieuwe uitreiking, al is het nog even afwachten wanneer.

VIDEO: Wauter Mannaert wint de Willy Vandersteenprijs

Het betekent al bij al dat Wauter Mannaert nog iets langer kan genieten van zijn status als laatste winnaar. Naar goed gebruik maakt de winnaar van de vorige editie een tekening voor de nieuwe winnaar, maar voorlopig kan Wauter zijn tekenpen dus nog even opbergen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *