Aimée de Jongh over Dagen van Zand

In deze aflevering van de Stripjournaal podcast duiken we in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Oklahoma om precies te zijn. Dat doen we samen met Aimée de Jongh, die in haar graphic novel Dagen van Zand een fascinerend vergeten stukje geschiedenis heeft blootgelegd.

Jours de Sable © 2021 Dargaud / De Jongh

Het zijn de deprimerende jaren 30, de tijd van de Great Depression, en daar kwam in dat gebied nog eens de Dust Bowl overheen. Enorme stofstormen waardoor duizenden mensen in een desolate zandbak terechtkwamen. In Dagen van Zand volgen we de fotograaf John Clark die naar Oklahoma afreist om de Dust Bowl vast te leggen, maar ondertussen wordt geconfronteerd met zijn eigen morele kompas.

Kleur

Met Aimée praten we over haar inspiratie voor dit verhaal en over hoe je kleur geeft aan stofstormen die je alleen maar op zwart-wit foto’s kan zien. We kijken ook naar de mooie vormgeving van het boek, en ze beantwoordt de vraag waarom de Franse uitgave van Dargaud eigenlijk de originele versie is.

(Afbeelding: Jours de Sable © 2021 Dargaud / De Jongh)

In het Voorleeshoekje duikt Margreet diep in haar eigen archieven, en daar heeft ze de allereerste strip van Aimée gevonden, gepubliceerd toen ze zestien was. Natuurlijk had Margreet toen al door wat voor talent ze voor zich had.

Links

Presentatie: Robin Vinck
Co-hosts: Seb van der Kaaden en Margreet de Heer

2 Comments

  1. Was inderdaad genieten. Een uur lang Aimee is heerlijk om naar luisteren. Wat mij betreft vaker een uur lang een stripmaker in de picture. Met goede vragen van Margreet, Robin en Seb.

  2. Heerlijke podcast met fijne achtergrond informatie. Heb zelf de versie van stripwinkel jopo de pojo met mooie omslag en prent en dedicace. Een pareltje in m’n boekenkast en ik zeg het nogmaals..dit boek is het boek van het jaar…nu al

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*