podcast

Robert van der Kroft tekent al 40 jaar Droppie Water (+ Sjors en Sjimmie)

10 september 2021
Stripjournaal

Ken je het figuurtje Droppie Water nog? Misschien heb je op de basisschool wel een boekje gekregen van dit vrolijke figuurtje, om je iets te leren over het water. Droppie Water is zelf een waterdruppel, en is door Robert van der Kroft in het leven geroepen voor de Waterschappen. Dankzij dit stripfiguurtje leren kinderen over waterzuivering of klimaatverandering.

Droppie Water bestaat dit jaar veertig jaar, en dat moet gevierd worden. Het eerste boekje is daarom hertekend en verschenen in een nieuwe uitgave. Basisscholieren kunnen daarnaast meedoen aan een tekenwedstrijd waarin ze een stripje van Droppie Water af moeten maken.

Sjors en Sjimmie

Maar nog langer is Robert van der Kroft al de tekenaar van Sjors en Sjimmie. Volgend jaar bestaat de strip honderd jaar, en samen met Wilbert Plijnaar en Jan van Die werkt Robert van der Kroft onder het pseudoniem de Wiroja's al bijna vijftig jaar aan deze strip. In 1922 verscheen de strip Perry Winkle in een Amerikaanse krant, die een tijdje later als Sjors op de Nederlandse markt werd gebracht. Tekenaar Frans Piët voegde uiteindelijk Sjimmie toe, en zo werd deze serie onderdeel van de Nederlandse striphistorie. Deze geschiedenis wordt in de podcast prachtig verteld door Robert.

Dit

Meer nog dan striptekenaar is Robert van der Kroft muzikant. Hij is gitarist in de band 'Dit', en treedt regelmatig op. In deze video vind je bijvoorbeeld muziek van 'Dit'.

Presentatie: Robin Vinck
Co-hosts: Seb van der Kaaden en Margreet de Heer

6 comments on “Robert van der Kroft tekent al 40 jaar Droppie Water (+ Sjors en Sjimmie)”

  1. Hartstikke leuk, deze podcast met Robert! Over kruisbestuiving van zijn karakters in de verschillende strips: soms heeft Robert dat toch een heel klein beetje gedaan. In Droppie Water deel 2 'De reis van het regenwater' zie je op de 2e pagina een (halve) poster van Sjors op Droppies slaapkamer. En op de laatste pagina hangt een poster van Claire aan de muur.

  2. Heerlijk luisteruurtje weer! De moderne luisterstrip 😀
    Ik heb nog steeds mijn oude jaren 80 Droppie Water strips niet teruggevonden. Ik blijf zoeken.

  3. Het is fijn dat er wat meer duidelijkheid is over Sjors en Sjimmie. Sanoma/DPG heeft toestemming gegeven voor 4 afleveringen per jaar, en blijkbaar blijft het daar voorlopig bij. Maar wie weet. De tijden veranderen. Er komen andere mensen aan het roer enz. Sowieso fijn dat Sjors en Sjimmie er nog zijn.

  4. Robert heeft zoveel meegemaakt in de afgelopen veertig jaar en kan daar ook zo volledig over vertellen dat het meer dan voldoende is voor een mooi boek. Robert heeft in de loop der jaren ook veel interviews gegeven en over Robert, Wilbert en Jan is nog een drie uur durende videoband verschenen bij Videoballoon.

  5. Weer een fijne podcast met leuke historische feitjes. Ik zelf heb ook mijn droppie water kunnen laten signeren door Robert en heb alle Sjors en sjimmies en bijna alle Claire's. Opgegroeid met zijn strips en daardoor al heel lang fan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *