podcast

De eindejaarspodcast

19 december 2022
Stripjournaal

Het eind van het jaar nadert, tijd om terug te blikken en vooruit te kijken. Of eigenlijk tijd om te kijken hoe het staat in het land van de stripbladen, want dat is onbewust een beetje het thema geworden van deze podcast.

(Bovenstaande strip maakte Stripmaker des Vaderlands Herman Roozen over Stripjournaal)

We bellen met Ger Apeldoorn om te praten over Han Peekel, en over zijn crowdfunding voor Pep Nu! Dat wordt een bundeling van nieuwe strips die passen bij de sfeer die stripblad Pep! vroeger uitstraalde.

Verder bellen we met Rik Sanders van Stripschrift. Hoe gaat het met het oudste nog bestaande stripinformatieblad van Europa, na het overlijden van boegbeeld Arco van Os. En kunnen Stripschrift en Stripnieuws ooit weer samen?

Spanning en sensatie

Door naar Rob van Bavel van Eppo. Hij is gestopt met de losse verkoop in de winkels. Hoe bevalt dat en wat zijn de plannen voor 2023? En voor we het door hebben zijn we beland in een stevige discussie tussen Rob en Seb over crowdfunding.

Tot slot Dirk de Graef van MaXiX, het stripblad dat in januari helaas alweer gaan verdwijnen. Was er echt geen redden meer aan en wat gebeurt er met de strips die nog niet afgerond zijn?

Voorleeshoekje

In het Voorleeshoekje geeft Margreet een sneak preview weg van een strip die binnenkort in de Tina gaat verschijnen. Maar de podcastluisteraars hebben dus een streepje voor!

Links

6 comments on “De eindejaarspodcast”

 1. Auw!!! Margreet stapt dit keer heel pijnlijk op mijn oude striphart.
  Praten over Pep saai. Por dios!!!
  Voor straf maar eens voorlezen uit dit onvolprezen blad waar mijn liefde voor de strip is ontsproten.
  Echt Margreet, stap in de teletijdmachine en laat je eens verrassen door parels uit de Nederlandse striphistorie waarvan sommigen helaas nooit in een fraai album bewaard zijn gebleven.
  Je zal het dan met mij en mijn generatiegenoten eens zijn: Por dios, wat een blad!

 2. Een podcast over de actuele problemen in de stripwereld is altijd goed. Misschien is problemen niet het juiste woord. Wat ik er mee bedoel is de zakelijke kant van een uitgeverij, bijvoorbeeld, zoals de oplagecijfers. Daar wordt redelijk vaag over gedaan. Heel dat met de concurrentie te maken. Iedereen weet dat de cijfers van nu niet meer te vergelijken zijn met de cijfers van toen. De minimum oplage van een album in de jaren tachtig in de vorige eeuw was 5000 exemplaren, herdrukken 1000 tot 2000. Grote series als Storm, Sjef van Oekel en Familie Doorzon scoorden 25.000 tot 50.000 exemplaren. Jan, Jans en de kinderen tot wel een miljoen per titel. Dagelijks stonden er nieuwtjes over strips in de kranten. Het Stripschap publiceerde in samenwerking met Uitgeverij Oberon een maandelijks blad met al die nieuwtjes, Stripsnippers. Ook stuurde Oberon persberichten naar de hele media met de laatste nieuwtjes van de uitgeverij maar ook over wat er nog meer speelde enz enz. Het is sowieso fijn dat Stripjournaal doorgaat met uitzenden in het nieuwe jaar en ook steeds meer op regelmatige basis. Er is altijd meer nieuws dan er zendtijd is. Destijds was er niet alleen wekelijks een uitzending van Wordt Vervolgd op televisie maar ook op de radio.

 3. Wat een heerlijke discussie over uitgeven en crowdfunding. Ik snap beide standpunten overigens maar om crowdfunding lui te noemen of makkelijk vind ik wat ongenuanceerd. Het lijkt mij overigens wel stressvol om je broodwinning via een crowdfunding succesvol te moeten laten zijn.
  Wat ook stressvol is is Margreet die prijswinnaar Otto met lege handen laat zitten (hint hint).
  Fijne feestdagen en een geweldig 2023!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *