podcast

Marengo en De Kosmonaut

29 maart 2024
Stripjournaal

In deze podcast hoor je meer over twee totaal verschillende boeken die verschenen zijn. Het ene is rauw en gewelddadig, het andere is kleurrijk en sprookjesachtig. We hebben het dan over Marengo, het beeldverslag van Aloys Oosterwijk en De Kosmonaut van Jan Vriends.

Jarenlang sleepte het Marengo-proces tegen Ridouan Taghi en zijn handlangers zich voort. En elke keer zat (strip)tekenaar Aloys Oosterwijk erbij. Als rechtbanktekenaar maakte hij een beeldverslag voor kranten en andere media. Nu het proces ten einde is, heeft hij zijn tekeningen gebundeld en er samen met journaliste Marieke de Witte een boek van gemaakt. Daarin vertelt hij het verloop van het proces.

In deze podcast vertelt hij hoe het is om daar in de rechtbank zo dicht bij Taghi te zitten, en vertelt hij waarom hij zoveel moeite had met de tekening over Peter R de Vries. En Aloys Oosterwijk heeft een nieuwtje over zijn strip Cor Morelli!

De Kosmonaut

Jan Vriends, ook bekend als Stripmaker des Vaderlands, heeft -zoals hij het zelf zegt- zijn magnum opus afgeleverd: De Kosmonaut. Een verhaal over ruimtevaart en over het leven, dat hij al lang in zijn hoofd had. Hij laat zijn hoofdpersoon Vladimir Vasiljevitsj met een raket de ruimte in schieten, en dan neemt het avontuur een wending die je niet verwacht. Het leest als een modern sprookje. In de podcast vertelt Jan Vriends hoe zijn vader een inspiratiebron was door ooit rechtstreeks contact te krijgen met een space shuttle!

Presentatie: Robin Vinck

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *