Award winning tekenaars Jan Vriends en Daniël van den Broek
![](https://stripjournaal.com/wp-content/uploads/jan-vriends-daniel-vd-broek-hud-2-scaled.jpg)
Deze editie van Stripjournaal komt vanaf Stripfestival Breda. Er schoven verschillende tekenaars aan bij de podcasttafel, waaronder Jan Vriends en Daniël van den Broek. Allebei zijn ze dit jaar in de prijzen gevallen. Jan Vriends met de Willy Vandersteenprijs voor De Kosmonaut, en Daniël van den Broek met de Stripschappenning voor Jeugdalbum van het Jaar voor zijn strip Jules Verne.
Jan Vriends kreeg zijn prijs uitgereikt tijdens Stripfestival Breda, en werd daar zelfs een beetje emotioneel van. Koen Maas van De Perfecte Podcast was één van de juryleden, en hij legt uit waarom de prijs naar De Kosmonaut is gegaan, en waarom die strip zo aansluit bij de gedachte van Willy Vandersteen.
![](https://stripjournaal.com/wp-content/uploads/de-kosmonaut-jan-vriends-9789493166813-772x1024.jpg)
Verder praten we met Jan over de Stripmakersdagen die hij als Stripmaker des Vaderlands organiseert, op 12 en 13 oktober in Helmond. Hij wil daar laten zien wat een mooi communicatiemiddel de strip is, en in een soort matchmaking stripmakers en bedrijven aan elkaar koppelen.
Voor de klas
Daniël van den Broek heeft dan weer een heel ander pad bewandeld dit jaar. Soms is hij namelijk wel een beetje klaar met het vak van striptekenaar, en daarom is hij het onderwijs in gegaan. Hij heeft een tijdje voor de klas gestaan, en dat beviel hem prima. Maar begin over zijn strip Jules Verne en het vuur van de tekenaar komt gewoon weer terug. Komt er nog een deel 4 van Jules Verne? Je hoort het in deze podcastaflevering.
![](https://stripjournaal.com/wp-content/uploads/jules-verne-710x1024.jpg)
Sponsors
Deze podcast wordt mede mogelijk gemaakt door de sponsors Eppo Stripblad, Bammerdebam en Margreet de Heer.
![](https://stripjournaal.com/wp-content/uploads/eppo-header-500-300x143.jpg)
![](https://stripjournaal.com/wp-content/uploads/qhvttx0h-1024x576.jpg)
![](https://stripjournaal.com/wp-content/uploads/margreet-de-heer.png)
Ach ja, Angoulême. "Avant Garde" is niet voor niets Frans, maar ik weet niet of je daar tegenwoordig nog graag gezien wordt. Als ik naar de winnaars kijk is er al bijna een kwart eeuw de lol af. Dat is namelijk hoe lang het geleden is dat wat ik zou bestempelen als een "lezersstrip" heeft gewonnen. Voor de rest staat de neus gewoon flink omhoog, en hebben er bv. al aardig wat biografische strips met zwart wit tekenwerk uit het jaar nul (om het maar in boerenhollands uit te drukken) gewonnen. Daar zal hem ook precies het knelpunt tussen Nederland en Frankrijk liggen, want er is in Nederland geen markt voor de snobbenstrip, terwijl de stripmaker die zich puur op Nederland richt -zoals al voorbij kwam in dit interview- het zich niet kan veroorloven om klanten te laten liggen. Dus laat staan dat men die hier doodleuk kan uitgeven, en dan een paar jaar kan wachten tot er een Franse editie ligt, die men daar dan op hun gemakje gaat lezen. Opmerkelijk is wel, daarentegen, dat Amerikanen opeens vaak met de prijs aan de haal gaan. Geen superheld te bekennen op Angoulême, maar Amerika is groot genoeg dat een tekenaar van de snobbenstrip kan leven. Het is gewoon pure marktwerking, alle pretenties tot cultuur ten spijt. Dat is waarschijnlijk ook waarom er geen enkele Fransman (maar wel één Spanjaard) de Eisner heeft gewonnen.
En zowel Frankrijk als Amerika leggen het af tegen Japan. Dus ja... laat die Fransen maar lekker lullen. Die lui eten kikkers.