radio

Albert & Co, Agent Orange en de Tour

20 september 2013
Stripjournaal

Luister hier BNR Trendwatch van 17 juli 2013 terug:

Albert & Co

albert_coverIn België is zelfs van de koning een stripfiguur gemaakt. Albert & Co beschrijft de avonturen van koning Albert en zijn familie. Het leuke is dat die stripfiguren een heel eigen leven leiden, maar dat ze toch herkenbaar blijven als de koninklijke familie. Karaktereigenschappen die we van ze kennen worden uitvergroot. Filip is een beetje een doetje, Laurent is juist extreem zelfverzekerd en racet graag door het hele album heen. Veel grappen spelen zich af in de familiesfeer of verbeelden de praktische problemen van het koningschap, zoals 'hoe zet je een Ikeatroon in elkaar?' Maar als de politieke situatie in België moeilijker wordt, dringt dat ook door in deze strip. De politici komen dan steeds meer de koning om raad vragen, die daar totaal niet op zit te wachten. En dan wordt Albert & Co ineens voortreffelijke politieke satire.

albert_fragment

Agent Orange

agentorange_coverOok in Nederland is een strip rond een lid van het koningshuis gemaakt, maar op een heel andere manier. Agent Orange is een stripreeks over Prins Bernhard waarvoor de makers diep de archieven in duiken. Zo diep dat ze soms zelfs een nieuwtje hebben, bijvoorbeeld over een moordaanslag op Bernhard. Ze willen het avontuurlijke leven van Bernhard dan ook op een realistische manier vertellen, maar natuurlijk kan niet gegarandeerd worden dat alles echt gegaan is zoals in de strip beschreven. Het moet tenslotte wel een goedlopend en spannend verhaal blijven. De makers noemen deze strip daarom 'een satirische weergave' van het leven van prins Bernhard. Maar om echt satirisch te zijn is het verhaal te serieus. Waarschijnlijk willen ze op die manier juridische complicaties voorkomen.

Het levert in ieder geval een interessante stripreeks op die een mooie inkijk agentorangegeeft in de persoon Bernhard zur Lippe-Biesterfeld. De tekeningen zijn met hun dikke lijnen soms wat statisch, maar geven de strip ook een heel eigen herkenbaarheid. Oorspronkelijk was de planning om in vijf delen het hele leven van Bernhard te vertellen, maar er kwam steeds meer materiaal bij. Deel vijf is nu de nieuwste uitgave, en daarin is de Tweede Wereldoorlog nog maar net afgelopen. Voorlopig kunnen de auteurs dus nog even vooruit.

Helden van de Tour

Afbeeldingsresultaat voor helden van de tourTijdens de honderdste editie van de Tour de France lag er werkelijk een juweeltje van een stripalbum in de winkel. Helden van de Tour van Jan Cleijne geeft de complete geschiedenis van de Tour in stripvorm weer. Van de eerste edities die nog bij nacht en ontij gereden werden, via grote namen als Jacques Anquetil en Eddy Merckx naar alle dopingschandalen en het interview van Lance Armstrong bij Oprah. En al die memorabele Tour-momenten zijn prachtig in beeld gebracht. De schetsmatige tekenstijl van Cleijne geeft de strip de zwier en de snelheid maar ook dat rauwe randje dat hoort bij de Tour. De eerste pagina's over de eerste jaren van de Tour -vanaf 1903- zijn getekend als een oude sepia film. Met bruinige kleuren en kleine strepen door het beeld. Ook de scènes met Lance Armstrong verdienen een aparte vermelding. Na iedere Touroverwinning -zeven in totaal- zie je hem in een schimmig, donkergroen, Frankensteinachtig laboratorium, waar hij injecties en infusen krijgt. Het moment dat alle dopingschandalen aan het licht komen, is mooi in beeld gebracht door het complete peloton onderuit te laten gaan.

Kortom, Helden van de Tour is een must voor elke wielerliefhebber én elke stripliefhebber.

tour

2 comments on “Albert & Co, Agent Orange en de Tour”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *