radio

De beste Belgische strip

19 november 2014
Stripjournaal

Voor BNR heb ik het nog maar eens over De Kiekeboes gehad. Album 26 is uitgeroepen tot Beste Belgische Strip, en dus verdienen de Kiekeboes ook wat meer aandacht in Nederland. Want het is inderdaad een hele leuke en goede strip.

Voor de Boekenkrant heb ik die verkiezing al gebruikt om het over het fenomeen familiestrips te hebben (zie hier). Voor BNR heb ik het gewoon bij De Kiekeboes gehouden. Luister hier terug:

 

De Kiekeboes gaat over de familie Kiekeboe, op het eerste gezicht een standaard gezinnetje. Vader Marcel Kiekeboe, moeder Charlotte, tienerdochter Fanny en nakomertje Konstantinopel. Maar ook zo'n standaard gezin kan allerlei avonturen beleven, zeker in het eigen wereldje dat tekenaar Merho gecreëerd heeft. Het heeft iets weg van Suske en Wiske, dus het zal kinderen zeker aanspreken. Maar ook voor volwassenen is dit een erg leuke strip. Maatschappelijke en technologische ontwikkelingen worden regelmatig op de hak genomen, de strip zit vol woordspelingen in namen en dochter Fanny zorgt regelmatig voor een beetje erotiek. Na 37 jaar en 140 albums is het wat moeilijk om in te stappen, maar het is de moeite waard.

Beginnen met het uitverkozen Album 26 is dan alleen niet zo'n goed idee. Het is namelijk het meest experimentele album uit de reeks. Merho speelt hierin enorm met het medium strip. Figuren verstoppen zich achter plaatjes of in tekstballonnen, huren een stand-in in voor de vervelende scènes en gaan verhaal halen bij de tekenaar als ze het niet eens zijn met de loop verhaal. Of wat dacht je van een plaatje dat in zwart-wit is, maar wel genummerd zodat je het zelf in kan kleuren? Of een auto die verongelukt omdat hij tegen het potlood van de tekenaar op rijdt? Je ziet, het hele verhaal gaat nergens over, en dus is de titel ook blijven steken op het simpele Album 26. Toen het verhaal uitkwam waren de reacties verdeeld, maar het is door de jaren heen een beetje cult worden. Een terechte nummer 1 in de verkiezing van Beste Belgische Strip. Maar wie met De Kiekeboes wil beginnen, kan beter eerst een paar andere albums lezen.

One comment on “De beste Belgische strip”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *