2,5 miljoen voor Kuifje

De originele tekening van de cover van het Kuifje-album De Geheimzinnige Ster heeft op een kunstbeurs in Brussel maar liefst 2,5 miljoen euro opgebracht. Een astronomisch bedrag voor één enkele tekening, maar het past helemaal in de trend dat originele striptekeningen steeds meer waard worden.

Waarom dan 2,5 miljoen voor deze Kuifje? In de uitzending bij BNR Nieuwsradio legde ik dat uit aan presentator Paul van Liempt:

 

Kuifje is onder verzamelaars erg gewild. Anders dan bijvoorbeeld Suske en Wiske, is Kuifje echt over de hele wereld bekend. Er zijn dan ook heel veel verzamelaars, voor een relatief klein oeuvre. Er zijn namelijk maar 23 Kuifje-verhalen. De grote belangstelling voor die verhalen zorgt er dus voor dat de prijs hoog is. Voor een album uit de jaren 50 of 60 ben je al gauw een paar honderd euro kwijt, en de zwart-wit albums van voor de oorlog kosten nog een keer een veelvoud daarvan.

Met een opbrengst van 2,5 miljoen euro evenaart deze tekening het record van vorig jaar, toen hetzelfde werd betaald voor de originele tekeningen van de figuurtjes die jarenlang op de binnenkant van elke cover stonden. Maar voor een cover zelf is deze prijs echt uniek. De cover van Kuifje in Amerika uit 1934 wisselde een paar jaar geleden van eigenaar voor 1,3 miljoen euro, toen nog een record. Maar nu er zo’n hoog bedrag is neergelegd voor De Geheimzinnige Ster uit 1942, wordt die tekening van Kuifje in Amerika vanzelf ook meer waard.

De eigenaar van de tekening van De Geheimzinnige Ster heeft er twintig jaar geleden 76.000 euro voor betaald. Hij heeft daarmee dus een behoorlijk rendement gehaald, wat weer laat zien dat strips een hele goede belegging kunnen zijn. Wie de tekening nu gekocht heeft, is niet bekend gemaakt. Maar de beurs liet weten dat het niet een Belg of een Fransman is. Waarschijnlijk is het een Brit of een Amerikaan, want die zijn ook dol op Kuifje en hebben er makkelijk 2,5 miljoen voor over.

 

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Deze Kuifje-tekeningen hebben records opgeleverd – Stripjournaal
  2. 1,55 miljoen voor originele plaat Kuifje – Stripjournaal

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*