radio

De Stripschapprijzen

5 maart 2015
Stripjournaal

Komend weekend worden de Stripschapprijzen uitgereikt tijdens de Stripdagen in Gorinchem. Voor mij een bijzondere editie, want ik maak dit jaar deel uit van de jury. Op een koude avond in november kwamen we met een groepje van zeven man bij elkaar in een stripwinkeltje in Leiden.

De beste vergaderruimte waar ik ooit heb gezeten. We discussieerden volop over strips en uiteindelijk waren we het eens: de Stripschapprijs 2015 gaat naar Marcel Ruijters.

Ik heb het er ook over gehad bij BNR, luister hier terug:

 

Marcel Ruijters

Bij het grote publiek zal Marcel Ruijters niet zo bekend zijn, maar dat is juist een mooie reden om hem de prijs te geven. Hij heeft een heel bijzondere tekenstijl en zoekt daarmee steeds nieuwe grenzen op. Zijn tekeningen hebben echt iets artistieks, waarmee hij een mooie brug slaat tussen strip en kunst. Meest in het oog springend is zijn trilogie over een stel Middeleeuwse nonnen: Sine Qua Non, Inferno en Alle heiligen. Ze zijn getekend alsof het Middeleeuwse schilderijen zijn, met een raar vervormend perspectief. Marcel Ruijters heeft een voorliefde voor vreemde, mismaakte figuren en dat in combinatie met de Middeleeuwen levert een duistere serie albums op. En toch weet hij hier nog heel veel humor in te verwerken. Een waardige winnaar van de Stripschapprijs.

Tina

Een andere prijs die uitgereikt wordt is de P. Hans Frankfurtherprijs, de prijs voor bijzondere verdiensten. Die gaat elk jaar naar iets of iemand die iets bijzonders betekend heeft voor de stripwereld. Dit keer is dat dus Tina. Bij veel mensen bekend als blad voor tienermeisjes, maar er wordt wel eens vergeten dat er ook heel veel strips in staan. Eigenlijk is dit dus het enige stripblad voor meisjes. Veel bekende striptekenaars hebben ooit voor Tina gewerkt, en ze geven vaak aan dat ze daar veel van geleerd hebben. Het leert je namelijk heel goed een strip te maken voor een specifieke doelgroep. En aangezien de meeste striptekenaars mannen zijn, hebben ze zich er goed in moeten verdiepen.

Albumnominaties

Naast de Stripschapprijs, die echt een oeuvreprijs is, worden ook de Stripschappenningen uitgereikt. Dit is de prijs voor het beste album van het jaar, verdeeld in verschillende categorieën. Per categorie zijn drie albums genomineerd, en komend weekend wordt pas bekend wie de winnaars zijn. Mijn persoonlijke favorieten zijn De terugkeer van de wespendief waar ik eerder als eens over geschreven heb, en Floris van Dondermonde. Die laatste is een gagstrip over heer Floris, een stevige jonge ridder die zijn dagen vult met jonkvrouwen versieren en draken verslaan. Die basis is een opmaat voor een totaal kolderieke voorstelling van de Middeleeuwen en een album waarin elke grap raak is.

floris_strip

Deze strip hoort absoluut bij het leukste dat dit jaar uitgekomen is.

Dit zijn alle nominaties:

Categorie Jeugd
http://www.boekenkrant.com/wp-content/uploads/2015/01/82175-donald-duck-44-de-grappigste-avonturen-van.jpghttp://www.boekenkrant.com/wp-content/uploads/2015/01/83040-suus-en-sas-7-versierplezier.jpghttp://www.boekenkrant.com/wp-content/uploads/2015/01/timo.jpg

Categorie Avontuur & Vermaak
http://www.boekenkrant.com/wp-content/uploads/2015/01/cover-Floris-boek_1.jpgAfbeeldingsresultaat voor nieuwe  vrienden anne frank stichtinghttp://www.boekenkrant.com/wp-content/uploads/2015/01/001_jrom_frontcover.jpg

Categorie Literair
http://www.boekenkrant.com/wp-content/uploads/2015/01/sugarcover.jpg
http://www.boekenkrant.com/wp-content/uploads/2015/01/wespendief-cover.jpg

Categorie Buitenland
http://www.boekenkrant.com/wp-content/uploads/2015/01/855292.jpg
http://www.boekenkrant.com/wp-content/uploads/2015/01/06297e9c-7f23-11e4-8a64-f8889d5b1c8d.jpg

Categorie Productie (deze categorie gaat over de vormgeving van de stripalbums)
http://www.boekenkrant.com/wp-content/uploads/2015/01/PEP.jpghttp://www.boekenkrant.com/wp-content/uploads/2015/01/style.jpghttp://www.boekenkrant.com/wp-content/uploads/2015/01/bommel.jpg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *