radio

De papyrus van Caesar

22 oktober 2015
Stripjournaal

Asterix maakt het de Romeinen weer moeilijk. Vanaf vandaag ligt het nieuwste album De papyrus van Caesar in de winkels. Het geeft aan dat Asterix na jaren van stilstand nu definitief weer op stoom is. En naar goede traditie geeft dit verhaal een mooi doorkijkje naar onze maatschappij van nu.

In het programma BLT op BNR Nieuwsradio heb ik bij Annette van Soest gesproken over de nieuwe Asterix:

 

 

Het verhaal heeft een flinke knipoog naar de actualiteit, en dat is precies wat Asterix altijd leuk maakt. Julius Caesar heeft zijn 'Commentaren over de Gallische oorlog' geschreven, zijn manier om de geschiedenis in te gaan. Daarin schrijft hij hoe hij heel Gallië heeft veroverd. Maar we weten natuurlijk allemaal: 'Heel Gallië? Nee, een klein dorp blijft dapper weerstand bieden.' Maar het hoofdstuk waarin dat staat, haalt Caesar eruit. Het gewraakte hoofdstuk wordt door de kopiist Bigdatha gelekt naar nieuwtjesjager Polemix, die meteen in de gaten heeft dat hij een explosief document in handen heeft. Die vlucht ermee naar het dorp van Asterix en wil het bedrog van Caesar wereldkundig maken.

Wie een beetje tussen de regels door kan lezen ziet hier een prachtig Wikileaks-scenario, met Bigdatha als een soort Bradley Manning en Polemix als Julian Assange. Het figuurtje Polemix zou eigenlijk Wikilix heten, maar de schrijvers kwamen helaas in de knel met rechten. Jammer, want het was een erg leuke naam geweest. Ook de postduiven die de Romeinen heen en weer sturen, zijn een prachtige vondst. De duiven kunnen namelijk makkelijk onderschept worden, waardoor onbevoegden zomaar gevoelige berichten kunnen lezen...

Dit tweede album van schrijver Jean-Yves Ferri en tekenaar Didier Conrad geeft aan dat Asterix eindelijk weer helemaal terug is. Jarenlang heeft de strip een soort slapend bestaan geleid, met sporadisch een nieuw verhaal. En dan waren die laatste verhalen van de oorspronkelijke tekenaar Uderzo al niet zo best meer, met als dieptepunt een ruimtewezen dat bij Asterix op bezoek komt. Ferri en Conrad hebben de reeks weer teruggebracht naar zijn  roots, en gaan nu elke twee jaar een nieuw album maken. Het is nu nog wachten op een nieuwe klassieker à la Asterix bij de Britten of Asterix en Cleopatra. Maar daar geven we ze graag de tijd voor...

One comment on “De papyrus van Caesar”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *