stripnieuws

'De Aanslag' en 'De Ontdekkers' hebben prijs

29 februari 2016
Stripjournaal

De Stripschappenning voor Album van het Jaar is uitgereikt aan Milan Hulsing voor De Aanslag, een stripbewerking van het boek van Harry Mulisch. Kinderen van een basisschool in Rijswijk hebben bepaald waar de prijs voor Jeugdalbum van het Jaar naartoe gaat: De Ontdekkers van Mars Gremmen.

29-02 stripschappenningOp het podium van de Nieuwe Stripdagen in Rijswijk mochten de heren hun prijs in ontvangst nemen. 'Leuk als een jury je strip waardeert, maar als de doelgroep zelf jouw strip aanwijst is dat extra leuk', reageert Mars Gremmen. Daarmee houdt de jeugdprijs een beetje het midden tussen een juryprijs en publieksprijs. 'Maar ik kon geen campagne voeren voor mijn eigen strip, dus ik had er helemaal geen invloed op.'

Milan Hulsing voelde zich met name vereerd door het jurycommentaar over "het smaakvolle en verrassend kleurgebruik" in zijn strip. 'Eén van de juryleden was Wilma Leenders, Nederlands bekendste inkleurster. Het is extra leuk om van haar te horen dat de kleur zo goed was. Zij is toch DE expert.'

De categorieën Avontuur & Vermaak en Literair waren dit jaar voor het eerst samengevoegd. Dat zorgde ervoor dat bijvoorbeeld nummer 13 uit de reeks Esther Verkest moest concurreren met een eenmalig literair project als De Aanslag. 'Het is nu toch een aparte categorie geworden', vindt Hulsing. 'Ze zijn maar moeilijk te vergelijken. Een bijzondere eenmalige uitgave trekt vanzelf meer de aandacht dan een nieuw nummer in een lopende reeks. Misschien moeten ze nog maar eens heroverwegen of die categorieën echt samen gaan.'

 

Wat brengt de toekomst na het winnen van de Stripschappenningen? Voor De Ontdekkers helaas niet veel. 'Die strips heb ik een paar jaar geleden gemaakt voor National Geographic Junior', vertelt Mars Gremmen. 'Vorig jaar zijn ze nog eens gepubliceerd en toen zijn de albums er ook gekomen. Maar het is te duur voor ze om nieuwe afleveringen te publiceren.' Nieuwe albums van De Ontdekkers zitten er daarmee ook niet in. Erg jammer voor een sterke strip, zeker nu die bekroond is.

Milan Hulsing is bezig aan een heel nieuw boek, op eigen scenario dit keer. 'Het wordt een politieke avonturenstrip die speelt in de jaren '50. Maar het wordt weer een dikke pil, dus ik ben er zeker nog wel anderhalf jaar mee bezig.'

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *