stripnieuws

'Twee stripmusea bijten niet'

3 maart 2016
Stripjournaal

Er komt definitief een tweede stripmuseum in Nederland. Eind augustus opent Strips! Museum van het Beeldverhaal haar deuren aan de Wijnhaven in Rotterdam. Dat er al een museum voor strips is in Groningen is geen enkel probleem, zeggen beide directeuren.

'Iedere provincie kan op den duur een stripmuseum krijgen, zoals er ook overal kunstmusea zijn,' zegt Marc Kleijnen, directeur van het nieuwe stripmuseum in Rotterdam in NRC Next. Met een vloeroppervlak van tweeduizend vierkante meter wordt het een stuk groter dan het museum in Groningen. Kleijnen wil geen grote eigen collectie opbouwen, maar gebruik maken van de stripcollectie van de Openbare Bibliotheek Rotterdam en particuliere verzamelaars. Het moet een laagdrempelig museum worden voor het hele gezin, heel anders dan de stripmusea in Groningen en Brussel.'Er moeten meer tekeningen en albums te zien zijn dan in Groningen. En in Brussel overstelpen ze je met informatie. Wij zoeken een betere balans tussen tekstborden en tekenwerk.'

agent 327 stripmuseumOok Victor Boswijk, directeur van het Stripmuseum in Groningen, denkt dat er plaats is voor nog een museum over strips. Hij ziet Rotterdam niet als bedreiging, zegt hij in het Dagblad van het Noorden.'Ik zie het als een verrijking en versterking van de stripcultuur. De ware stripliefhebber zal beide musea willen bezoeken. Daarbij richten wij ons vooral op bezoekers uit het Noorden en toeristen die Groningen aandoen. Rotterdam is nog altijd ruim drie uur reizen.'

Het museum in Rotterdam mikt op zo'n 80.000 bezoekers per jaar, waar Groningen er 40.000 en Brussel 250.000 trekt. De eerste tentoonstelling gaat over de bekendste Rotterdamse striptekenaar: Martin Lodewijk. Zijn Agent 327 krijgt een prominente plek in het museum, niet in de laatste plaats dankzij de plek voor een kop koffie en broodje: Lunchroom IJzerbroot.

3 comments on “'Twee stripmusea bijten niet'”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *