stripnieuws

Tom Poes verjaart, als je begrijpt wat ik bedoel

16 maart 2016
Stripjournaal

Tom Poes bestaat vandaag precies 75 jaar. Op 16 maart 1941 stond de eerste aflevering van Tom Poes en het geheim der blauwe aarde in de Telegraaf. Drie verhalen later dook Olivier B. Bommel op, de ietwat naïeve brombeer die al snel de hoofdrol zou overnemen.

Afbeeldingsresultaat voor tom poes 75Om dit jubileum te vieren opent zondag op kasteel Muiderslot de tentoonstelling Van Muiderslot tot Bommelstein. Maar ook op de Stripdagen Haarlem en in het Stripmuseum in Groningen zijn exposities over Tom Poes te vinden, en er worden dit jaar speciale gedenkmunten en postzegels uitgegeven. Na de zomer verschijnt er zelfs een nieuw avontuur van Tom Poes: Heer Bommel en het lastpak. En een oud verhaal -Tom Poes en het tijddeurtje- wordt door striptekenaar Dick Matena omgezet naar een ballonstrip.

Geestelijk vader Marten Toonder overleed in 2005, maar zijn werk wordt dus voortgezet. ‘Het was zijn wens om het oeuvre levend te houden’, zegt kleindochter Milou Toonder. ‘Marten Toonder zag de avonturen van Tom Poes en Bommel als een doorlopend verhaal, dat steeds opnieuw onder de aandacht moet worden gebracht, ook bij jonge lezers.’

Een van de belangrijkste eigenaardigheden aan de avonturen van Tom Poes is het taalgebruik. Toonder heeft via zijn strip talloze nieuwe woorden en uitdrukkingen in de Nederlandse taal geïntroduceerd, zoals denkraam, minkukel en als je begrijpt wat ik bedoel. Bovendien zijn verhalen als De Bovenbazen (1963) en De Slijtmijt (1971) over een economische crisis en duurzaamheid nog steeds (of weer) akelig actueel.

Zelfportret Marten Toonder met heer Bommel en Tom Poes (1974)

 

One comment on “Tom Poes verjaart, als je begrijpt wat ik bedoel”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *