stripnieuws

Abdelkader Benali uit jury Inktspotprijs gezet

9 augustus 2016
Stripjournaal

Schrijver Abdelkader Benali zit niet meer in de jury voor de Inktspotprijs 2016. De stichting Pers & Prent heeft hem uit de jury gezet na een kritische tweet van Benali over cartoonist Ruben L. Oppenheimer.

09-08 OppenheimerDe tweet ging over een cartoon van Oppenheimer waarin hij Dyab Abou Jahjah afbeeldt als de grote boze wolf met het opengesneden lijk van één van de drie biggetjes op zijn rug. Benali twitterde over de cartoon: 'die cartoonist zou zich in de Nazi-tijd werkelijk hebben uitgeleefd.' De cartoon hoorde bij een opiniestuk van Abou Jahjah zelf op de site van NRC, maar werd door NRC weer verwijderd en ook niet in de krant afgedrukt.

De Inktspotprijs is de jaarlijkse prijs voor de beste politieke tekening. De stichting Pers & Prent vindt dat Benali met deze tweet de schijn van partijdigheid heeft gewekt. 'Een jurylid moet te allen tijde proberen objectief en neutraal te blijven jegens deelnemers en voorkomen dat eventuele persoonlijke voorkeuren of juist negatieve gevoelens naar buiten toe kenbaar worden gemaakt. Nu daar in dit geval geen sprake meer van is kan Benali niet meer geloofwaardig optreden als objectief en neutraal jurylid.'

Abdelkader Benali laat per sms aan ThePostOnline weten dat hij het eens is met de beslissing om hem uit de jury te zetten. 'Ik had mijn waffel moeten houden. Had het graag gedaan ook omdat het een leuke jury is! Zo’n jury heeft natuurlijk een eigen dynamiek en subjectiviteit, maar ik snap dat je niet iemand kan hebben die gaat oordelen over een cartoonist die hij op social media killt.'

Reactie Ruben L. Oppenheimer
Ook cartoonist Ruben L. Oppenheimer heeft via twitter uitgebreid gereageerd op het relletje. Hij vindt dat iedereen zijn mening mag hebben, ook als die politiek incorrect is. Maar Oppenheimer vindt het terecht dat Benali uit de jury is gezet, omdat hij 'zijn schijn van onpartijdigheid te grabbel heeft gegooid'. Bovendien kwam de tweet best wel aan bij Oppenheimer: 'Als cartoonist moet je een dikke huid hebben: wie dagelijks uitdeelt, moet ook kunnen incasseren. Echter, dat Benali Nazi-sympathieën vermoedt bij een tekenaar van wie bijna de gehele familie tijdens de Nazi-tijd is vermoord, is heel pijnlijk en raakt mij. Ondanks mijn dikke huid.'

Prijsuitreiking
De jury van de Inktspotprijs bestaat nu nog uit voorzitter Theodor Holman, Dominique van der Heyde en Ionica Smeets. De winnaar wordt op 27 september bekend gemaakt in Nieuwspoort.

One comment on “Abdelkader Benali uit jury Inktspotprijs gezet”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *