stripnieuws

Turks Fruit door de ogen van Dick Matena

23 september 2016
Stripjournaal

Opnieuw heeft Dick Matena een klassieke roman in stripvorm gegoten. Morgen verschijnt Turks Fruit, de stripversie van de roman van Jan Wolkers. 'Seksscènes tekenen windt absoluut niet op.'

Jan Wolkers Turks fruit@1.inddDick Matena heeft er ondertussen zijn handelsmerk van gemaakt om beroemde boeken uit de literatuur te 'verstrippen'. Eerder deed hij dat bijvoorbeeld met De Avonden van Reve en Kort Amerikaans van Jan Wolkers, en nu was Turks Fruit aan de beurt. Die laatste is wel anders dan de rest, want in zijn nieuwste boek heeft Matena geen tekstballonnen gebruikt. Er zit namelijk zo weinig dialoog in het oorspronkelijke boek, dat het niet te doen is om er een ballonstrip van te maken. In plaats daarvan heeft hij ervoor gekozen om het op de 'klassieke' Nederlandse manier te doen, zoals ook Tom Poes ooit is begonnen: de uitgeschreven tekst staat onder de tekeningen.

Museum Strips!
Turks Fruit wordt morgen gepresenteerd in het nieuwe museum Strips! in Rotterdam. Dick Matena wordt daar over zijn nieuwste boek geïnterviewd en er verschijnt een luxe editie in linnen cassette, genummerd en gesigneerd, met een originele tekening uit het boek. De oplage van deze luxe versie is slechts 172 stuks en hij gaat 172 euro kosten. Alleen op de dag van de presentatie is het boek in het museum te koop voor 155 euro.22-9-turks-fruit

De Overnachting
Matena was vorige week te gast bij het programma De Overnachting op Radio 1, waar hij in een uitgebreid en openhartig gesprek met Filemon Wesselink vertelde over zijn jeugd, het vak van striptekenaar en natuurlijk Turks Fruit. Maar ook over het hartinfarct dat hem trof toen hij net aan zijn boek begonnen was.

'Fysiek gaat het goed, maar mentaal komt zo'n hartinfarct wel aan', zegt Matena. 'Over alles denk ik wel een fractie anders dan vroeger. Alles is ineens eindig, dat was daarvoor niet. Maar als ik achter mijn tekentafel ga zitten is dat gevoel binnen een half uurtje over. Ik hou echt van het ambacht.'

Luister hier de hele uitzending van De Overnachting terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *