stripnieuws

Rariteitenverhaal van Nero wordt heruitgegeven

24 oktober 2016
Stripjournaal

Het is één van de vreemdste stripverhalen uit de Vlaamse stripgeschiedenis: het Nero-verhaal Sleenovia. Niet getekend door Marc Sleen, maar door Studio Vandersteen. Nero loopt bijna het hele verhaal met een kap over zijn hoofd door een uitspraak van de rechter. Nu komt er een heruitgave, schrijft stripspeciaalzaak.be.

24-10 Sleenovia.jpgAl 14 jaar is er geen nieuw album van Nero meer uitgekomen. In 2002 heeft Marc Sleen er een punt achter gezet, maar het steekt de inmiddels 93-jarige nestor van de Vlaamse strip dat daarmee ook de aandacht voor Nero verdwenen is. Twee jaar geleden klaagde hij in Knack dat zijn strip voor Standaard Uitgeverij 'geen prioriteit' meer heeft. Dus moest er maar een nieuw album komen.

Krantenoorlog
Het enige verhaal dat nog op de plank lag, is het verhaal Sleenovia. Het is nooit in album uitgegeven en het kwam tot stand middenin een bittere krantenoorlog. In de jaren zestig waren Marc Sleen en Willy Vandersteen de absolute koningen van de Vlaamse strip. Sleen publiceerde Nero in Het Volk, Vandersteen tekende Suske en Wiske voor De Standaard. In 1965 ging er een schok door krantenland toen Sleen overstapte naar De Standaard/Het Nieuwsblad. Maar in zijn contract bij Het Volk stond dat hij bij vertrek drie maanden geen strips mocht publiceren.

Dat was een domper voor De Standaard, die graag een vliegende start wilde maken met haar nieuwe ster. Er werd echter een bijzonder inventieve oplossing voor gevonden: Gaston Durnez werd aangetrokken om een Nero-scenario te schrijven en Studio Vandersteen werd ingeschakeld om voor de tekeningen te zorgen. Zo verscheen Nero op 10 april 1965 in De Standaard, zonder dat Marc Sleen er formeel bij betrokken was. Het Volk was not amused, en begon een kort geding. Om al te veel juridische claims te voorkomen, besloot De Standaard dan maar Nero met een kap over zijn hoofd te tekenen en de andere figuren een metamorfose te geven. Toen het conflict eenmaal werd opgelost, was het verhaal al bijna ten einde en was één van de meest surrealistische hoofdstukken in de Vlaamse stripgeschiedenis ontstaan.

24-10-sleenovia-strook-vandersteen

Nero in de versie van Studio Vandesteen.

Heruitgave
Precies dit verhaal wordt nu dus nog een keer uitgegeven. Dirk Stallaert -die al het tekenwerk voor de laatste Nero-albums op zich nam- heeft een nieuwe cover ontworpen. Hij heeft ook een begin gemaakt met het hertekenen van het verhaal, maar het is nog niet helemaal duidelijk of in deze uitgave de herwerkte versie van Stallaert wordt gebruikt, of de originele versie van Nero met een kap over zijn hoofd. Het zou leuk zijn als het de oorspronkelijke versie wordt, want dit verhaal is zo'n rariteit dat je het het beste maar gewoon zo kunt laten.

24-10-sleenovia-strook-stallaert

Dezelfde strook als hierboven, maar dan in de hernieuwde versie van Dirk Stallaert.

 

2 comments on “Rariteitenverhaal van Nero wordt heruitgegeven”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *