Standbeeld Marten Toonder terug op zijn verjaardag

Twee jaar lang hebben de Rotterdammers het moeten missen, maar het standbeeld Ode aan Marten Toonder wordt eindelijk teruggeplaatst. En op een bijzondere datum: 2 mei, de geboortedag van Marten Toonder. Hij zou dit jaar 105 geworden zijn.

Standbeeld Marten ToonderHet markante standbeeld met bekende figuren uit de Bommelstrips stond altijd bij station Blaak, maar het moest in 2015 wijken voor verbouwingen, onder meer een verdiepte fietsenstalling. Nu komt het dus weer terug, en dat wordt natuurlijk een feestje. Museum Strips! in Rotterdam, vlakbij station Blaak, geeft die dag 50 procent korting op de entreeprijs. In het stripmuseum loopt nu een tentoonstelling over 75 jaar Tom Poes. Stripkenner Rob van Eyck schreef een prachtig naslagwerk over het stripfiguur van Marten Toonder en zal die dag een lezing geven in het museum.

Restauratie

Het beeld is ondertussen ook onder handen genomen. Kleine beschadigingen zijn hersteld en de Tom Poes die bovenop staat, heeft een hele nieuwe lik verf gekregen. Ode aan Marten Toonder werd in 2002 onthuld ter ere van de negentigste verjaardag van Marten Toonder. Het is een obelisk van ruim zes meter hoog, met Tom Poes fier bovenop een wereldbol. Aan de voet van de obelisk zijn op een bank vier bekende figuren uit de strips van Toonder te vinden: markies De Cantecler, burgemeester Dickerdack, professor Sickbock en schilder Terpen Tijn. Het beeld is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een publiekslieveling.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*