stripnieuws

Nieuwe teksten van Marten Toonder ontdekt

2 mei 2017
Stripjournaal

In het archief van het Literatuurmuseum in Den Haag zijn nog niet eerder gepubliceerde teksten ontdekt van Marten Toonder, de schepper van Olivier B. Bommel en Tom Poes. Het gaat om verhalen en essays die vanaf vandaag -de geboortedag van Marten Toonder- in vier nieuwe boeken verschijnen.

Het complete proza van Marten ToonderDe vierdelige reeks Het complete proza van Marten Toonder is samengesteld door Toonderkenner Klaas Driebergen. De reeks bevat meer dan 150 korte teksten, waarvan er vijftien zijn die niet eerder verschenen zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om twee hoofdstukken die Toonder schreef voor zijn autobiografie, maar die er uiteindelijk niet in gekomen zijn. Daarbij hoort ook een aangrijpende beschrijving van het overlijden van zijn vrouw Phiny Dick.

Andere teksten die in de boeken opgenomen zijn, zijn teksten van toespraken die door Toonder zijn gehouden, zoals bij de verschijning van een nieuw Bommelboek in 1972 of de Nederlandse Filmdagen in 1986. Ook zit er een onvoltooid manuscript bij voor een nooit verschenen boekje over het maken van strips (±1950) en een kritisch essay getiteld De Ierse cultuur in de EEG uit 1991.

Ode aan Marten Toonder

Het verschijnen van het eerste deel van deze reeks is niet het enige Toonder-nieuws op zijn geboortedag 2 mei. Ook het standbeeld Ode aan Marten Toonder met de figuren uit de Bommelverhalen wordt vandaag teruggeplaatst op de Blaak in Rotterdam. Om 14.00 uur wordt het beeld onthuld.

https://www.facebook.com/StripsmuseumRotterdam/posts/1694662514168594:0

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *