Merho: ‘Ik lig wakker van toekomst Kiekeboes’

‘Als er iets is waar ik ’s nachts van wakker lig, dan is dat hoe De Kiekeboes verder moet.’ Dat zegt striptekenaar Merho in de nieuwe podcast van Stripjournaal. Zijn strip bestaat dit jaar veertig jaar, maar de 68-jarige tekenaar heeft nog geen idee hoe de toekomst voor De Kiekeboes eruit ziet. ‘De sterkte van de strip is ook meteen het zwakste punt: het succes hangt voor een groot deel af van mijn manier van vertellen.’

De Kiekeboes van Merho 40 jaarHet is een van de onderwerpen die aan bod komen in de nieuwe podcast van Stripjournaal. Het gaat over het ontstaan van De Kiekeboes, veertig jaar geleden, en over de nieuwe spin-off Fanny K. Maar we stellen hem ook de vraag: hoe komt het dat zijn strip zo Vlaams is gebleven en nooit echt succes heeft gehad in Nederland of Frankrijk? En wat bedoelt Merho met ‘de Vloek van Vandersteen’? Je hoort het in deze extra lange podcast.

Poppenkast

De Kiekeboes is in eerste instantie niet begonnen als strip, maar als poppenkast. Merho ontwierp de poppen voor de poppenkast van zijn broer, en maakte er later een stripverhaal van. De poppen staan nog altijd bij Merho thuis, in een vitrine in een van de werkkamers.

Poppenkast van De Kiekeboes van Merho

Poppenkast van De Kiekeboes van Merho
De poppenkastpoppen van De Kiekeboes. © Foto’s: Stripjournaal

Tips

Mijn tip: Helden van de Tour van Jan Cleijne. Een prachtige strip over de Tour de France, van de wankele beginjaren en de grote helden, tot Lance Armstrong en de dopingschandalen. Prachtig in beeld gebracht.

De tip van Merho: Rembrandt van Typex. Deze prachtige stripbiografie laat het leven zien van Rembrandt van Rijn, de grootse Nederlandse schilder uit de zeventiende eeuw. Typex heeft hiermee de Willy Vandersteenprijs gewonnen en de Strippenning voor Beste Album Literair van 2013.

 

1 Comment

  1. Leuke vent. Ik heb hem tig jaar geleden eens aangeschreven om te vragen of hij nog medewerkers nodig had voor zijn studio. (Nooit geschoten is altijd mis dacht ik). Daarbij had ik uiteraard wat werk gevoegd (ouderwets per post) Ik kreeg een heel vriendelijke brief terug waarin ie ook inging op mijn tekeningen en advies gaf. Zeer hartelijk, maar neen, haha! Leuk om dit interview te beluisteren. Klinkt als een aimabele man. En wat een grote productie albums ook! Ik heb toch het idee dat op de studio bij Vandersteen het niet allemaal pais en vree was. Ook na het recente interview van Marc verhagen die daar toch flink wat verontrustende opmerkingen over plaatste.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*