Rode Kruis schrapt lesbisch meisje van Kiekeboe-sticker

De familie Kiekeboe siert dit jaar de Rode Kruis-stickers die in Vlaanderen massaal verspreid worden, maar tekenaar Merho houdt er toch een beetje een bijsmaak aan over. Oorspronkelijk had hij in de achtergrond namelijk een lesbisch meisje getekend, maar die moest vervangen worden door een man. ‘Ik dacht nochtans dat we in 2017 leven.’

Op de sticker zie je hoe Fanny op het strand een man mond-op-mond-beademing geeft. Op de achtergrond doen vier mannen alsof ze flauwvallen, om dezelfde behandeling van Fanny te krijgen. Maar in de eerste schets stond tussen die mannen ook een vrouw, die zich ook liet flauwvallen.

Kiekeboes Rode Kruis
Boven de schets, mét meisje dat flauwvalt. Onder de definitieve versie.

Tegen de VRT zegt Ann Luyten van het Rode Kruis: ‘Het gaat om een grap en we vonden dat je die grap onmiddellijk moest doorhebben. Als je een grap moet beginnen uitleggen, dan is een grap om zeep. Het is ook heel moeilijk om een lesbisch meisje te tekenen, daar staat niet op dat ze lesbisch is. Het was allemaal een beetje verwarrend. Vandaar dat we voor het klassieke man-vrouwbeeld zijn gegaan. Voor álle duidelijkheid: het Rode Kruis is pro-diversiteit.’

Toch vindt Merho het erg jammer dat hij het meisje moest schrappen. ‘Ik prijs me gelukkig dat ik in mijn strip wel kan doen wat ik wil. In een van mijn laatste albums heb ik een homohuwelijk verwerkt. Het had een leuk statement geweest voor de holebigemeenschap. Maar uiteindelijk is het véél belangrijker dat er 650.000 stickers zijn verkocht.’

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*