stripnieuws

Stripmuseum pakt uit met tentoonstelling Daan Jippes

22 mei 2017
Stripjournaal

Afgelopen weekend is in het Nederlands Stripmuseum in Groningen een tentoonstelling over Daan Jippes geopend. Jippes is een van de grootste Nederlandse tekenaars, hij werkte mee aan Disney-films als Beauty and the Beast en Aladdin. Maar voor het grote publiek is hij vaak nog een onbekende.

Misschien is dat gewoon het lot van één van de beste Disney-tekenaars. Onder zijn tekeningen komt namelijk meestal het stempel Disney, in plaats van zijn eigen naam. Des te beter dat het Stripmuseum hem uit die schaduw haalt met een eigen tentoonstelling. Daan Jippes tekende honderden omslagen voor Disney-stripalbums en voor het Donald Duck weekblad, en hij heeft talloze Donald Duck-verhalen gemaakt. Iedereen heeft zijn werk wel eens gezien, al is het onbewust. Vorig jaar sierde zijn tekening ook de cover van de eerste Stripglossy.

In de jaren zeventig was Jippes artdirector voor het Donald Duck weekblad, maar het buitenland lonkte. In de jaren tachtig waagde hij de overstap naar de Verenigde Staten en maakte carrière in de tekenfilmindustrie. Hij werkte mee aan bekende Disneyfilms als Beauty and the Beast, Aladdin en Mulan. Jippes ontwierp bijvoorbeeld personages en als storyboard artist bepaalde hij hoe de tekst uit het filmscript werd vertaald naar beeld. Hij kreeg vervolgens de leiding over een team storyboard artists voor de film van Balto van Steven Spielberg uit 1993 en voor het vervolg op The Lion King: Simba's Pride.

In 2005 keerde hij terug naar Nederland en werkte aan avonturen van zijn strip Havank. Hij werkt ook nog veel voor Disney en zijn omslagen worden over de hele wereld gebruikt. Het museum toont veel van zijn strips en omslagillustraties voor Disney, maar staat ook uitgebreid stil bij zijn werk voor het tijdschrift Pep, De avonturen van Havank en Twee voor thee. Bij de tentoonstelling verschijnt ook een catalogus van 160 pagina's.

De expositie Daan Jippes, avonturier in strip en animatie is te zien tot en met 29 oktober 2017.

Cover van de hand van Daan Jippes, ook te zien op de tentoonstelling Daan Jippes.

Cover van de hand van Daan Jippes. ©Disney

Havank, het bekendste stripfiguur van Jippes' eigen hand, te zien op de tentoonstelling Daan Jippes.

Havank, het bekendste stripfiguur van Jippes' eigen hand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *