radio

Donald Duck in het teken van Mondriaan

2 juni 2017
Stripjournaal

Het vrolijkste weekblad verbindt deze week de abstracte kunst en de strip met elkaar. Donald Duck staat namelijk helemaal in het teken van Piet Mondriaan. Of, zoals het in Duckstads idioom klinkt, Piet Mondrizwaan.

Donald Duck cover Piet MondriaanOp de cover van het weekblad, gemaakt door Maarten Gerritsen, prijkt Donald Duck tussen de bekende gekleurde vlakken van Mondriaan. Het sluit aan bij de viering van 100 jaar De Stijl, de kunstbeweging waarvan Mondriaan de bekendste vertegenwoordiger is. In het verhaal kleurt heel Duckstad rood, geel, blauw, wit en zwart en probeert iedereen een slaatje te slaan uit ‘100 jaar Strak’. Donald geeft een picknickmand, die ooit van oom Dagobert is geweest, aan Katrien. Maar de mand blijkt gemaakt door Piet Mondrizwaan en is dus een fortuin waard. Dan duikt ook nog een nazaat van Kaatje Kukelheim (Peggy Guggenheim) op, die de mand ook wil hebben.

Het is zeker niet voor het eerst dat het weekblad rondom een actueel thema wordt opgebouwd. Zo was er eerder een editie die helemaal in het teken stond van Vincent van Gogh. En wat dacht je van de k(r)oningsspecial -de speciale abduckatie editie- of het thema Tour de Gans? 'We kijken altijd welke onderwerpen volgend jaar op de agenda staan en waarbij we kunnen aanhaken', zegt Marjolijn Hoffmans van de Donald Duck. 'De uitdaging is voor ons dat kinderen het in de Donald Duck lezen en het dan ook in het Jeugdjournaal zien. Zo kunnen ze verbanden leggen en leren ze er iets van.'

Lees ook: Stripmuseum pakt uit met tentoonstelling van Disney-tekenaar Daan JippesDonald Duck verkoopt Mondriaan

Donald Duck als taalvernieuwer

Maar ook de knipoog naar volwassenen mag natuurlijk niet ontbreken. Donald Duck staat bekend om de taalgrappen en de creatieve namen. Zo gebruiken de inwoners van Duckstad een ei-pad of een ei-phone, kopen ze hun spullen op Kwarkplaats of liken ze Snoetboek. En let eens op de boekenkasten in de achtergrond. Het zou zomaar kunnen dat je daar de bekende klassieker 'De ontdekking van de zemel' van Harry Muesli ziet staan. 'Over het algemeen halen kinderen die grappen er ook wel uit', zegt Hoffmans. 'En we zoeken naderhand ook echt uit of ze het opgepikt hebben. Ik ben heel benieuwd of ze Mondrizwaan herkennen.'

Een paar jaar geleden was er zelfs een speciale editie met Het Groot Ducktee, waarin het mooiste Duckwoord werd gekozen. De winnaar: Verweggistan. Een typisch woord uit Donald Duck dat zomaar de Nederlandse taal binnengewandeld is. Het plaatst de opvliegende eend in het rijtje taalvernieuwers als Koot & Bie en Marten Toonder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *