Onbekende detectiveroman van Marten Toonder ontdekt

We kennen natuurlijk allemaal Marten Toonder als bedenker van Tom Poes en Olivier B. Bommel, en hun legendarische avonturen in Rommeldam. Maar het was nog niet bekend dat Toonder ook een detectiveverhaal heeft geschreven, nog vóór hij aan Tom Poes begon. Het verhaal Tim MacNab zoekt kopij is herontdekt en wordt nu opnieuw uitgegeven.

Marten Toonder romanMarten Toonder debuteert nu als detectiveschrijver, zou je kunnen zeggen. Het verhaal is ontdekt in de archieven van het Letterkundig Museum en geschreven in 1937. Thrillerschrijver Tomas Ross noemt het gevonden verhaal ‘een onbekende parel’. Volgens kleinzoon Irwin Toonder haalde zijn opa de inspiratie voor dit verhaal weer bij zijn vader, Marten Toonder senior.

Lees ook: Nieuwe teksten van Marten Toonder ontdekt

‘Kort voordat mijn vader stierf, mocht ik een stapel brieven inzien die hij had bewaard als zijn meest waardevolle bezit. Het waren brieven van mijn overgrootvader aan zijn nog ongeboren kleinkind Eiso, geschreven van januari 1936 tot februari 1941, toen mijn vader nog net geen vijf jaar oud was. De vaarroutes, de passagiers en de weersomstandigheden beschreven in de brieven vormen een herkenbaar scenario. Kapitein Sixma wordt in dit verhaal door MacNab ‘cappy’ en ‘ouwe walrus’ genoemd – ‘cappy’ als blauwdruk voor de latere Toondercreatie Kappie en ‘ouwe walrus’ als die voor Kapitein Wal Rus. Beiden zijn een afspiegeling van kapitein Toonder.’

Een fragment uit de roman van Marten Toonder:

‘Daar, voorover liggend over de opklaptafel die tegen de zijwand van de hut is vastgemaakt, lag Braun; een bloedstraal liep vanaf zijn linkerslaap langs zijn gezicht, zijn linkerarm hing slap naast hem neer en slingerde met de bewegingen van het schip mee. Hij was dood.’

Dat is toch iets anders dan Bommel en Tom Poes met schurken als Sickbock, Hocus P. Pas, Bul Super en Hiep Hieper. Pas vijf jaar later zou Toonder starten met de strip die hem groot gemaakt heeft. Vanaf morgen ligt zijn detective Tim MacNab zoekt kopij in de winkels.

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*