stripnieuws

Dochter Jan Kruis neemt werk leprastichting over

12 juni 2017
Stripjournaal

Jarenlang heeft Jan Kruis zich met hart en ziel ingezet als ambassadeur voor de leprastichting. Nu hij er zelf niet meer is, neemt zijn dochter Andrea Kruis die dankbare taak van hem over. Morgenavond is op NPO2 te zien hoe ze leprapatiënten bezoekt in India, in het programma Wie maakt het verschil?

Andrea Kruis

Andrea Kruis. ©Peter Wiezoreck

'Er was reeds enige tijd sprake van dat ik de rol van ambassadeur zou overnemen; al tijdens de ziekte van mijn vader', vertelt Andrea Kruis aan de Telegraaf. 'Hij is voor de Leprastichting in Mozambique en Suriname geweest. Hij heeft twee speciale boekjes van Jan, Jans en de kinderen gemaakt voor de stichting, met doorlopende verhalen in plaats van de bekende strips van één pagina. Kort na zijn overlijden begin dit jaar vonden mijn zus en ik de originele tekeningen van die reizen in zijn atelier.'

In India bezocht Andrea twee leprakolonies. Vooral de ontmoetingen met patiënten die door hun familie waren verstoten, raakten haar. 'Het is voor ons haast niet voor te stellen dat je broer, zus, vader of moeder zegt ’ga weg jij, we willen niets meer met te maken hebben, je bent eng’ omdat je een ziekte hebt.' Ze noemt lepra een 'bijna vergeten ziekte', omdat het niet zo ineens de kop opsteekt als ebola, en omdat het geen bedreiging is voor Europeanen. Het is goed te behandelen als het op tijd wordt ontdekt, maar dat kost wel geld.

Lees ook: Libelle brengt herinneringsalbum Jan Kruis uit

Strips van Andrea Kruis

Andrea tekent zelf ook, maar ze gaat geen boekjes maken over haar reis. Wel wil ze via social media korte animaties verspreiden. 'Ik heb wel nog ouderwets schetsen gemaakt daar, al viel dat door de moeilijke omstandigheden soms niet mee.'

Jan, Jans en de kinderen in Suriname, speciaal voor de leprastichting.

Jan, Jans en de kinderen in Suriname, speciaal voor de leprastichting.

Net als haar vader heeft ze ook strips bedacht. 'De langste was Vijftien en een ½, dat tien jaar heeft bestaan. Tegenwoordig maak ik vooral illustraties voor boeken.' En niet te vergeten, Andrea stond model voor Catootje, de jongste dochter van de familie Tromp. 'Ik ben 54, maar van die vergelijking kom ik nooit meer af', verzucht ze. 'Nou ja, er zijn ergere dingen en ik ben hartstikke trots op wat mijn vader heeft gedaan. Maar door zijn overlijden is er nu wat meer aandacht voor dat ik ooit Catootje 'was'. Ach, dat ebt ook wel weer weg.'

Wie maakt het verschil? is te zien op dinsdag 13 juni, om 18.45 uur op NPO 2.

One comment on “Dochter Jan Kruis neemt werk leprastichting over”

  1. Geweldig! Ik ben een fan van jou en je vader. Ook heb ik leprakolonies gezien.
    Zo triest, maar ook zulke blije mensen. Geweldig! Daar zouden wij een voorbeeld aan moeten nemen.
    Succes Susan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *