Standaard Uitgeverij maakt excuses voor dikke lippen

De dikke lippen van een Afrikaanse man in het Suske en Wiske-verhaal Mami Wata hebben voor heel wat kritiek gezorgd. Standaard Uitgeverij biedt nu haar excuses aan.

suske en wiske mami wata
Deze scène uit het verhaal Mami Wata stond afgelopen week in de krant.

Waar we eerst nog dachten dat de blote borsten van zeegodin Mami Wata controversieel zouden zijn, worden nu alle pijlen gericht op de dikke lippen van de man die voorbij loopt. ‘Een ontzettend racistische en stereotiepe afbeelding van een zwarte man’, zegt schrijfster Dalilla Hermans op facebook. ‘Dat is geen Afrikaanse man, dat is een halve aap. Dat zijn geen lippen, dat is hoe je de mond van een dier tekent.’

Standaard Uitgeverij is geschrokken van alle ophef en biedt nu excuses aan. ‘Het is nooit de bedoeling geweest om binnen de teksten en de scenario’s iemand te schofferen’, zegt Ruth van Ammel van de uitgeverij tegen deredactie.be. ‘Deze reactie is echter gebaseerd op één tekening, de enige tekening van dit personage, een figurant dus in het verhaal. Er is een zeer divers aanbod van figuren in de strip. Er is bijvoorbeeld een zwarte politie-agent die helemaal anders afgebeeld wordt. Een strip is ook altijd opgebouwd rond karikaturen, Lambik is ook geen prototype van dé man.’

Tijdsgeest

Dalilla Hermans zegt dat ze vroeger een groot fan van Suske en Wiske was, maar dit stelt haar wel erg teleur. ‘Ik weet dat er in oude strips ook wel foute, racistische afbeeldingen voorkwamen, maar ik stoorde me daar, gezien de tijdsgeest, niet zo aan. Maar nu zijn we in 2017 en we moeten dit echt niet meer pikken.’

De uitgeverij geeft toe dat ze er niet genoeg bij stil gestaan hebben. ‘We hadden niet gedacht dat de tekening deze reacties ging uitlokken. Verschillende partijen zijn er te licht overgegaan. We zijn ons niet bewust geweest van de impact hiervan. Maar dat hadden we ook niet meteen verwacht van de blote borsten.’

Wat er nu gaat gebeuren is niet duidelijk, want het album is al gedrukt en verspreid. In een herdruk zal het ongetwijfeld aangepast worden, maar dan is het leed natuurlijk al geschied. Standaard Uitgeverij deelt wel de oproep van Hermans aan tekenaars om normale afbeeldingen van Afrikaanse mannen te delen via de hashtag #nomoremonkeybusiness.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*