Jan Kruis Museum komt er toch niet

Het is niet gelukt om een Jan Kruis museum van de grond te krijgen. Er zou in juni een start up-museum met werk van Jan Kruis komen in Westerbork, maar nu dat niet is gelukt heft de Stichting Jan Kruis Museum zichzelf op, meldt het Dagblad van het Noorden vandaag.

‘Het is echt heel erg jammer en we hebben alles uit de kast gehaald, maar het is ons niet gelukt om de zaak rond te breien’, zegt Henk van Hooft, voorzitter van de voormalige Werkgroep Jan Kruis Museum in de krant. Het museum was een grote droom van Jan Kruis, waar hij al sinds 2008 mee bezig was.

Impressie voor het Jan Kruis museum die Jan Kruis ooit zelf maakte.
Impressie voor het museum die Jan Kruis ooit zelf maakte.

Het museum had in het oude gemeentehuis van Westerbork moeten komen, maar na een haalbaarheidsonderzoek werd dat al teruggeschroefd naar een kleiner start up-museum. Dat had dan kunnen uitgroeien tot een echt museum. ‘Maar je moet ook vooruitgang krijgen en dat lukte niet’, zegt Van Hooft. ‘Toen hebben we besloten de stichting op te heffen en de taken over te dragen aan de beheerstichting.’

Lees ook: Jan Kruis overleden

Video’s van Jan Kruis

Jan Kruis zelf was jarenlang betrokken bij het opzetten van het museum.Jan Kruis Museum In de maanden voor zijn dood nam hij video’s op waarin hij uitlegt hoe zijn stripfiguren worden getekend. Die video’s zouden in het museum getoond worden.

Naast de Stichting Jan Kruis Museum is er ook de Stichting Jan Kruis Collectie, die het werk van Kruis beheert. Voorzitter Frans Le Roux laat in Dagblad van het Noorden weten dat hij het zonde vindt dat het museum er niet komt, maar dat hij op dit moment niet kan helpen. ‘Wij hebben andere prioriteiten: het werk van Jan moet goed worden opgeslagen en er moet een deel worden gerestaureerd. Daarna kunnen we verder kijken naar een museum. We denken nog steeds dat er mogelijkheden zijn, maar nu even niet.’

Lees ook: Laatste werk van Jan Kruis in speciale Stripglossy

Stripmuseum Groningen

In het Stripmuseum in Groningen is op dit moment wel een hoop werk van Jan Kruis te bekijken. Die expositie kwam er omdat het Jan Kruis Museum niet snel genoeg op gang kwam. ‘Nadat Jan in januari overleed voelden we de drang om snel iets te realiseren. Dat zijn we aan hem verschuldigd. Toen dat de werkgroep in maart nog niet gelukt was, ben ik met het Stripmuseum gaan praten. Daar is toen in een maand de expositie uit de grond gestampt.’

Er is zo veel interesse voor het werk dat de tentoonstelling vier maanden verlengd is tot 7 januari. ‘Er komen drommen mensen, daarom weet ik dat een museum alsnog haalbaar is. We hebben zelfs contact met de Kunsthallen Rotterdam om een deel van de expositie daar neer te zetten.’

In afwachting van een echt museum is de beheerstichting wel bezig met een digitaal museum: een website waarin de bezoeker virtueel rondloopt in de wereld van Jan Kruis.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*