stripnieuws

Laatste werk van Jan Kruis in speciale Stripglossy

9 augustus 2017
Stripjournaal

Een half jaar na het overlijden van Jan Kruis worden zijn laatste tekeningen gepubliceerd in een speciale Stripglossy. Het laat zien dat hij meer was dan alleen de tekenaar van Jan, Jans en de kinderen. Met een kleurrijk portret van keizer Karel V en confronterende cartoons over de dood.

Cartoon van Jan Kruis'Het allerlaatste waar hij aan werkte, was een portret van Karel V', schrijft Jans vrouw Els in het voorwoord. 'Dan zat hij lekker te pielen en dat vond hij heerlijk om te doen. Op een gegeven moment had hij nauwelijks puf meer. Hij was dan weleens verdrietig: Waarom kan ik dat toch niet meer? Dan zei ik: Morgen kan het misschien weer wel.'

Zijn schilderachtige tekeningen van Karel V zijn in het blad afgedrukt, net als de cartoons over de dood die Kruis aan het eind van zijn leven maakte. Ze zijn aandoenlijk om te zien, opvallend relativerend en prachtig in hun eenvoud. 'Ik was blij toen hij cartoons maakte die ook over zijn overlijden gaan', schrijft zijn vrouw. 'Het was tot dan echt een gevecht voor hem om te accepteren dat hij dood zou gaan. Hij wilde heel graag door.'

Oud werk van Jan Kruis

Naast zijn laatste werk, publiceert de Stripglossy ook oude pareltjes die onlangs teruggevonden zijn en die nog nooit gepubliceerd zijn. John Croezen van de Stichting Jan Kruis Collectie vertelt tegen RTV Drenthe: 'Ik ken de twee archiefruimtes van Jan op mijn duimpje. In een van die ruimtes stond altijd een oude, bruine koffer helemaal gebutst en kapot. Ik vroeg Jan weleens wat daarin zat. 'Ach, allemaal oude troep', zei hij dan.' Toch ging Croezen na de dood van Kruis nog eens in de koffer kijken. 'Wat ik daar vond was echt fantastisch. Al zijn jeugdwerk inclusief al zijn academische werk van zijn academietijd.'

Het zijn onder andere strips die later de basis hebben gevormd voor Jan, Jans en de kinderen, zoals de strip Gregor en Stientje en Gertje. Jan Kruis hergebruikte zelfs dat soort oude plotjes.

Stripglossy

De cover van de Jan Kruis Stripglossy met uitgescheurd hoekje.

De cover van de Jan Kruis Stripglossy met uitgescheurd hoekje.

In deze speciale Stripglossy halen Els Kruis en dochters Andrea en Leontine herinneringen op. Kleinzoon Bas hoopt als voorzitter van Sint Pannekoek Groningen de verzonnen traditie van zijn opa groot te maken. Helaas wilde niet iedereen aan dit mooie eerbetoon meewerken: Libelle, die de rechten van Jan, Jans en de kinderen heeft, gaf geen toestemming om afbeeldingen van de stripfiguren te gebruiken. Het leidt ertoe dat de beroemde rode je-weet-wel-kater van de cover afgescheurd is.

Omdat uitgever Personalia het eerbetoon niet in een regulier nummer wilde proppen, gaat deze Stripglossy de boeken in als nummer 5,5. Hij valt dan ook buiten de reguliere reeks, en abonnees van de Stripglossy krijgen deze uitgave dan ook niet in de bus. De glossy is natuurlijk wel te koop in stripwinkels en boekwinkels, en de opbrengst gaat naar de Stichting Jan Kruis Collectie. Die stichting probeert een museum gewijd aan het werk van Jan Kruis op te zetten.

Stripglossy 5,5 ligt vanaf vrijdag 11 augustus in de winkel en kost 4,95.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *