stripnieuws

Strip2000 -strips tegen dumpprijzen in de winkel

8 september 2017
Stripjournaal

Het lijkt misschien een mooi koopje, maar het doet pijn bij de echte stripliefhebber. De stripalbums van de failliete uitgever Strip2000 zijn voor bijna niks in de ramsj terecht gekomen. Tot ongenoegen van de tekenaars, die er niks meer aan verdienen.

Spotgoedkope strips van Strip2000 in de rekken. Foto: Catherine Dejonghe

Spotgoedkope strips van Strip2000 in de rekken. Foto: Catherine Dejonghe

Zo zijn albums van Biebel, De Ruyter, Snippers, Timo en vele anderen voor 79 cent bij Monster Voordeel in Rotterdam terecht gekomen. Ook in België zijn al spotgoedkope strips gesignaleerd. Ze komen uit de voorraad van Strip2000 die de afgelopen tijd geveild is. Handelaren hebben daar flinke partijen stripalbums opgekocht.

Ongeveer een kwart van de voorraad is nu verkocht, laat Remco de Jong, medewerker van de curator, aan Stripjournaal weten. 'Maar de voorraad is enorm,' zegt De Jong. 'In totaal gaat het om ongeveer 180.000 albums.' Een deel daarvan ligt bovendien nog bij de distributeurs. Het is nog niet duidelijk wat er met die albums gaat gebeuren.

Strip2000 veiling

De albums die nu zo goedkoop in de winkel liggen, komen hoogstwaarschijnlijk uit de kavels die geveild zijn via online veilingbureau DAAN. Dat is zuur voor de striptekenaars, want niet alleen zien zij hun harde werk spotgoedkoop in de schappen liggen, ze lopen ook inkomsten aan royalty's mis. Ook naar vergoedingen die ze nog hadden moeten krijgen van albums die eerder dit jaar verkocht zijn, kunnen ze fluiten. Een aantal tekenaars heeft al aangegeven dat ze deze albums niet meer zullen signeren op stripbeurzen.

Niet elk kavel dat aangeboden werd in de veiling, is daadwerkelijk verkocht. 'Die gaan we daarom op een andere manier proberen te verkopen', zegt De Jong. Die verkoop is echter door de curator uitbesteed, dus De Jong weet nog niet hoe die verkoop vorm gegeven zal worden. Er komen nog een hoop goedkope strips aan, De Jong verwacht nog wel 3 à 4 maanden bezig te zijn met de verkoop.

Strips van Strip2000

Foto: Catherine Dejonghe

Gevolgen voor de strip

Deze situatie is niet alleen vervelend voor de tekenaars, ook voor de strip in het algemeen zijn deze dumpprijzen niet goed. Want wie gaat in een stripwinkel nog 8 euro betalen voor een stripboek als je ergens anders voor minder dan een euro ook een leuke strip kan kopen? Ook een stripliefhebber kan zijn euro's maar één keer uitgeven, dus deze ramsj zal stevige concurrentie zijn voor de rest. Maar als je hart hebt voor de strip, koop dan op een beurs bij de tekenaars zelf. Dan houden zij er ook nog iets aan over.

One comment on “Strip2000 -strips tegen dumpprijzen in de winkel”

  1. Hoe erg het ook is dat Strip2000 er niet meer is en Stripmakers geld mislopen, is het nu ook de kans voor veel kinderen om voor weinig zakgeld kennis te nemen van veel Super strips. Zo is het altijd al gegaan. Ooit zelf zoveel moois kunnen kopen vroeger bij De Slegte en nu een groot Stripliefhebber

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *