stripnieuws

Ex-Strip2000 tekenaars signeren geen oude albums meer

30 augustus 2017
Stripjournaal

Het faillissement van uitgever Strip2000 zorgt ervoor dat sommige tekenaars drastische besluiten moeten nemen. Zo signeren Kenny Rubenis (Dating for Geeks) en Marq van Broekhoven (Peer de Plintkabouter) voortaan alleen nog maar stripalbums die je bij henzelf of hun nieuwe uitgever gekocht hebt.

Dating for Geeks uitgegeven door Strip2000.Door het faillissement van de uitgeverij lopen de tekenaars namelijk veel inkomsten uit royalties mis. Ze krijgen geen royalties meer over albums die dit jaar verkocht zijn, en ze verdienen ook niks meer aan albums die in de faillissementsveiling verkocht worden. ‘Dat is jammer, daar is niks aan te doen en daar heb ik me overheen gezet’, schrijft Kenny Rubenis op facebook, ‘maar het gaat me te ver om boeken waar ik zelfs die 80 cent royalties niet meer voor ontvang, te voorzien van een originele tekening. Zeker als ik weet dat een ander WEL aan mijn werk verdiend heeft.’

Lees ook: Kenny Rubenis: 'Daten is voor mij niet belangrijk'

Kenny heeft 1500 albums van Dating for Geeks opgekocht uit de failliete boedel van Strip2000. ‘Eigenlijk is het een beetje krom’, laat hij aan Stripjournaal weten. ‘Ik had nog voor een paar duizend euro royalties tegoed, en nu heb ik voor een paar duizend euro stripboeken opgekocht om zelf te verkopen.’ Maar het is de enige manier waarop hij nog geld kan verdienen aan de stripalbums. Koop je een album goedkoop bij een handelaar, dan verdienen de tekenaars van Strip2000 er niks meer aan. En zo’n album zullen Kenny en Marq dus niet meer signeren. Of nog meer tekenaars dat doen, is niet bekend.

Faillissementsveiling

Een deel van de strips van Strip2000 is inmiddels geveild in grote partijen. Kenny Rubenis kreeg zelfs van een handelaar het aanbod om albums van Dating for Geeks uit zo’n partij te kopen voor 1 euro per stuk. ‘Hij heeft ze omgerekend voor zo’n vijftig cent per stuk gekocht. Het is toch een beetje wrang dat je ze dan met winst probeert te verkopen aan de tekenaar. Het is iemand die ik ken, ik had het van hem niet verwacht.’

Lees ook: Geen doorstart voor failliet stripmuseum Rotterdam

Het faillissement van Strip2000 heeft overigens nog meer gevolgen. Kenny Rubenis en Marq van Broekhoven hebben het geluk dat ze een nieuwe uitgever hebben gevonden, maar een hele hoop tekenaars zit nu zonder. Bovendien kunnen ze niet meer aan hun eigen albums komen. En auteurs die net een nieuw album hadden uitgebracht, hebben voor niks zo hard aan hun nieuwe creatie gewerkt. Het is nergens meer te krijgen.

 

One comment on “Ex-Strip2000 tekenaars signeren geen oude albums meer”

  1. Blijft het toch raar vinden. Snap dat je zuur bent op de uitgever. Maar de lezertjes hebben 9 euro neergelegd voor die strip van hun favoriete tekenaar die vervolgens niet hun album wil signeren. Dat is niet sympathiek. Wat kunnen die fans er aan doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *