stripnieuws

Superman onder vuur van rechtse media

19 september 2017
Stripjournaal

Het politieke debat in de Verenigde Staten is nu zo verhit, dat zelfs icoon Superman onder vuur komt te liggen. Rechtse media zoals Fox News en Breitbart zijn er niet blij mee dat de Man of Steel het in het nieuwste verhaal opneemt voor illegale immigranten.

In Action Comics #987 zit een scène waarin een blanke Amerikaan –bandana met stars en stripes om zijn hoofd- zijn geweer leegschiet op immigranten, omdat hij vindt dat ze zijn baan hebben afgepakt. Superman werpt zich op als schild en kan de kogels opvangen. Hij geeft de schutter vervolgens een flinke veeg uit de pan, door te zeggen dat hij zelf verantwoordelijk is voor zijn verderfelijke daden.

Lees ook: Rel door geheime boodschap in X-Men

Superman

De Superman-scène waar Fox News en Breitbart kritiek op hebben.

Propaganda van Superman?

Op zich geen vreemde actie van Superman: het voorkomen van massamoord past helemaal bij zijn karakter. Maar in het licht van de hevige politieke discussies in Amerika, met de gewelddadige rellen in Charlottesville als dieptepunt, is deze comic bij sommige media in het verkeerde keelgat geschoten. Volgens Fox News is Superman een ‘propagandamiddel voor de verdedigers van illegale vreemdelingen’ geworden. De ultra-rechtse site Breitbart noemt het cynisch een ‘act of Super socialism’, en vindt de held geen echte Amerikaan meer.

Toch is de opvallende timing van de gewraakte scène waarschijnlijk puur toeval. De strips worden ver van tevoren geschreven en gepland, ook ver voor de rellen in Charlottesville en de felle debatten over immigranten. Maar Fox en Breitbart zien in de verhalen steeds vaker een pro-illegale-immigranten-agenda die hoort bij een trend dat comics steeds politieker worden.

Lees ook: Niet alle New Yorkers blij met Captain America

SupermanJaren 50

Misschien moeten ze bij Fox en Breitbart de oude verhalen van Superman nog maar eens goed lezen. De superheld staat namelijk altijd op tegen onrecht, en spoorde in de jaren 50 al schoolkinderen aan om iedereen te accepteren. Van elk ras, religie of nationaliteit…

Bron: vox.com

One comment on “Superman onder vuur van rechtse media”

  1. En maar trots zijn op de onafhankelijke persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting in het vrije Westen...... Als het maar niet de kant op gaat zoals bij de terroristische moordacties op de redactie van satirisch weekblad Charlie Hebdo of de bloedige geweldexplosies sinds de Deense krant Jyllands-Posten in 2005 spotprenten van de profeet Mohammed publiceerde......... en niet te vergeten wat schrijver Salman Rushdi is overkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *