stripnieuws

Stripmuur voor Jommeke in 'thuisstad' Wilrijk

9 november 2017
Stripjournaal

Met een oppervlakte van 200 vierkante meter heeft Jommeke nu een van de grootste stripmuren van Vlaanderen gekregen. De stripmuur werd onthuld in Wilrijk, waar het figuurtje aan de tekentafel van Jef Nys is ontstaan.

De stripmuur is ontworpen door Sarina Ahmad, de kleindochter van Jef Nys. Zij heeft eerder al meegewerkt aan strips van Jommeke en heeft nu voor de muur een echt Wilrijks tafereel getekend. Zo zie je het verdwenen station Wilryck, de mythische figuur Lange Wapper, een Indische jain-tempel en de Wilrijkse geitjes. Eerder werd Nys al geëerd door in de vijfjaarlijkse Geitestoet Jommeke te laten meelopen, en door Jommeke-taferelen op electriciteitskastjes te schilderen.

Lees ook: Jommeke viert feest... maar niet in Nederland

Een fantastisch huwelijk

Kleindochter Sarina wilde van de muur een mooi eerbetoon maken aan haar opa. En ook al ziet Jommeke er soms wat simpel uit, dat is het volgens haar zeker niet. 'De eenvoud van de tekeningen maakt het net moeilijk. Mijn grootvader was ook een straffe kunstenaar. Naast Jommeke-strips kon hij evengoed prachtige waarheidsgetrouwe anatomische tekeningen maken. Hij was ook heel kritisch.'

Schepen Hans Ides is in elk geval hartstikke blij met zijn nieuwe muur. 'Wilrijkenaar Jef Nys toonde in het verleden zijn hart voor het district al door een gepersonaliseerde tekening te maken over de inkanteling van Wilrijk in de stad. Dat nu zijn kleindochter een geweldige tekening maakte met zoveel Wilrijkse hoogtepunten in, dat versterkt de band nog. Strips en Wilrijk, met deze muur eens te meer een fantastisch huwelijk.'

Lees ook: Ook Jommeke krijgt een volwassen spin-off

De stripmuur van Brecht Evans in Antwerpen, met een oppervlakte van 210 vierkante meter.

De grootste?

De muur werd trots aangekondigd als 'de grootste stripmuur van Vlaanderen', maar later was het weer 'een van de grootste'. Hoe zit het nu? De 200 vierkante meter aan oppervlakte is in ieder geval niet genoeg om die titel te claimen. Zo meet de stripmuur van Brecht Evens in Antwerpen 210 vierkante meter. Is deze muur van Jommeke de langste dan? Dat zou kunnen, met 23 meter is deze stripmuur aan de lange kant. Maar muren worden meestal gemeten in oppervalkte, en niet in lengte. Van de andere muren is dus weinig bekend over de lengte. We dagen je uit om te gaan meten.

Lees ook: Typisch Vlaams: de familiestrip

Wie de stripmuur van Jommeke wil gaan bewonderen, moet naar de hoek van de Gaston Fabrélaan met de Heistraat in Wilrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *