stripnieuws

Veiling ter ere van 40 jaar Kiekeboe

22 november 2017
Stripjournaal
Grote online veilingen met topstukken van Kuifje of Suske en Wiske zijn er regelmatig, maar nu is er ook eens een grote veiling van De Kiekeboes. De strip van Merho bestaat dit jaar 40 jaar, dus pakt veilingsite Catawiki uit met een paar bijzondere veilingkavels.

Eerste druk van Kiekeboe-album 'De Wollebollen' met tekening van Merho.

Onder de hamer komen zeldzame eerste drukken, curiosa en originele tekeningen. Alle objecten in de veiling komen rechtstreeks uit het archief van Merho zelf. Topstuk is een originele pagina van het derde Kiekeboe-album De Dorpstiran van Boeloe Boeloe uit 1977. Daarnaast zijn er eerste drukken in nieuwstaat van de eerste twee albums, met gesigneerde tekening van Merho. De verwachting is dat die samen meer dan 1.000 euro opbrengen. Voor de hele veiling verwacht Catawiki een opbrengst van 20.000 euro.

UPDATE

Uiteindelijk heeft de veiling zelfs veel meer opgebracht en kwam de eindstand op 30.000 euro. Hoogste opbrengst van de avond was voor een zeldzame originele uitgave van de 'Zof en Zef Parade', de debuutstrip van Merho uit 1965. Hij tekenende deze strip toen hij 17 jaar oud was en liet 1.000 exemplaren drukken om ze vervolgens deur aan deur te verkopen in zijn woonplaats Merksem. Het album bracht ruim 5.000 euro op

Lees ook: Merho: 'Ik lig wakker van toekomst Kiekeboes'

Kiekeboe zit Suske en Wiske op de hielen

Met bijna 100.000 verkochte albums per jaar is De Kiekeboes op dit moment de best verkochte stripreeks in Vlaanderen. En dat zie je dus ook terug in de belangstelling voor zo'n veiling. 'In uitstekende staat verkerende eerste drukken van de oudste Kiekeboe albums zijn tegenwoordig al gauw een paar honderd euro waard', aldus Catawiki. 'Terwijl je deze tien jaar geleden nog voor een paar tientjes op de kop kon tikken. Het zal echter nog wel een tijd duren voordat de waarde van zeldzame Kiekeboe-albums het niveau van de zeldzame albums van Suske en Wiske heeft bereikt. Maar de snelheid waarmee de waarde nu toeneemt zegt wel iets over de populariteit van de verhalen en tekeningen van Merho.'

De veiling is inmiddels gestart en loopt tot en met zaterdag 25 november. Hier kun je de veiling vinden.

Kiekeboe veiling

De originele pagina uit 'De dorpstiran van Boeloe Boeloe'

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *