Willy Vandersteenprijs 2017 voor Wilbert van der Steen

‘Mijn hart zat in mijn keel, het is gewoon heel emotioneel voor me. Ik moest veel moeite doen om niet te gaan janken.’ Wilbert van der Steen was verrast en zeer geraakt dat hij met zijn graphic novel Zon de Willy Vandersteenprijs heeft gewonnen.
Wilbert van der Steen, winnaar van de Willy Vandersteenprijs 2017
Gerben Valkema (links) en Wilbert van der Steen.

Het verhaal gaat over een bastaardjongen die door zijn moeder verafschuwd wordt, maar door zijn opa op handen wordt gedragen omdat hij het familiebedrijf kan overnemen. De Willy Vandersteenprijs is de prijs voor het beste Nederlandstalige stripalbum van het jaar. ‘Alles wat uit mijn hart en via mijn handen naar buiten komt en waar al mijn gevoel in zit wordt bekroond. Heel bijzonder’, zegt Wilbert van der Steen in de podcast van Stripjournaal. En hij had totaal niet verwacht dat hij zou winnen. ‘Er zijn andere boeken die volgens mij beter zijn, al was het maar om het erg open einde van mijn boek. Dus ik dacht dat ik geen kans maakte.’

Helena Vandersteen

De jury keek daar anders naar, al was het geen gemakkelijke opgave. ‘De jury prijst de grafische kwaliteit en originaliteit van het album, net als het aangrijpende verhaal’, zegt juryvoorzitter -en dochter van- Helena Vandersteen. ‘Ondanks het feit dat de prijs uitdrukkelijk gericht is op het beoordelen van albums op zich, kijkt de jury toch uit naar een vervolg en ontknoping van deze familiesaga.’ Wilbert heeft al eerder aangekondigd dat hij werkt aan een vervolg op Zon.

Bij de Willy Vandersteenprijs hoort een geldbedrag van 5000 euro, en een tekening van de vorige winnaar. Gerben Valkema, die vorig jaar de prijs won, maakte een prachtige illustratie in de stijl van Zon. Het geld gaat Wilbert gebruiken voor een nieuwe computer en een welverdiende vakantie.

Tekening voor de Willy Vandersteenprijs
Deze prachtige tekening maakte Gerben Valkema voor Wilbert van der Steen

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*