stripnieuws

Familieziek krijgt nu al tweede druk na aandacht in DWDD

3 december 2017
Stripjournaal

Waar 10 minuten aan tafel bij De Wereld Draait Door al niet goed voor zijn. Vorige week waren Adriaan van Dis en striptekenaar Peter van Dongen te gast bij Matthijs van Nieuwkerk om te praten over Van Dongens strip Familieziek. Sindsdien is het bij uitgeverij Scratch Books een gekkenhuis.

Afbeeldingsresultaat voor familieziek'Het is onvoorstelbaar hoeveel vraag er naar het boek is', vertelt eigenaar Wiebe Mokken van Scratch Books in de nieuwe podcast van Stripjournaal. 'We hadden al een vrij grote oplage gemaakt omdat Van Dis en Van Dongen al klinkende namen zijn. Maar het mocht niet baten, het was binnen een week al uitverkocht.' En dus is er na de eerste oplage van 4000 stuks nu al een tweede druk in de maak.

Nog even geduld

In de winkel kun je Familieziek misschien nog wel vinden, maar de uitgeverij is door de voorraad heen. En die tweede druk is er niet zomaar, vertelt Mokken. 'Er is bijzonder papier voor nodig, het is gebonden, kortom er komt logistiek wat meer bij kijken om snel een tweede druk te maken. We hopen dat de boekhandel en de stripwinkel nog voldoende heeft liggen om aan de Sinterklaasbehoefte te voldoen, maar voor Kerst hebben we echt nieuwe boeken nodig.' Op 14 december moet de tweede druk in de winkels liggen.

Familieziek is een stripbewerking van de roman van Adriaan van Dis die gaat over een familie uit Nederlands-Indië. Mokken vindt het fantastisch dat het boek het zo goed doet. 'Het is een van de mooiste dingen voor een uitgeverij die er is. Dat een boek waar wij dol op zijn en dat we hartstikke mooi vinden, zo veel de weg naar de huiskamer of de leestafel weet te vinden. Daar doen wij het in essentie voor.'

Tentoonstelling

Het Stripmuseum in Brussel was ook onder de indruk van het tekenwerk van Peter van Dongen, en heeft tot 7 januari een tentoonstelling over Familieziek, met veel originelen uit het boek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *