stripnieuws

'Met Suske en Wiske kan je lekker expressief zijn'

20 december 2017
Stripjournaal

Elke bladzijde spatten en stuiteren ze van de bladzijdes af. Suske en Wiske door Yann en Gerben Valkema is een wilde achtbaanrit die geen moment tot stilstand komt. 'Dat is typisch Yann, en ook typisch Vandersteen. Elke halve pagina kwam er weer een plotwending of een nieuwe grap.'

De toren van Suske en Wiske door Gerben ValkemaGerben Valkema, bekend van Elsje, vertelt in de Stripjournaal Podcast over het hommage-album van Suske en Wiske dat hij getekend heeft. In Cromimi wordt Jerom herenigd met zijn vriendinnetje uit de ijstijd, maar hij komt ook zichzelf tegen. Letterlijk, want de Jerom van nu moet het opnemen tegen de Jerom uit de ijstijd. 'Suske en Wiske is een klassieke avonturenstrip, een avontuur met humor. Dat las ik vroeger ook heel graag. Nu kan ik ook zo'n lang verhaal vertellen, met ruimte voor soms hele flauwe grappen. En je kan er lekker expressief mee zijn.'

Lees ook: 'Elsje heeft me veel gebracht'

Eierkopje

Gerben heeft duidelijk genoten van het werken aan de klassieke helden van Willy Vandersteen. Zijn zwierige penseelstreken geven echter een heel ander beeld dan de strakke lijnvoering van Vandersteen. Vooral op Wiske heeft Gerben wel even moeten oefenen. 'Ik ging eerst uit van de Wiske zoals we haar kennen, met dat eierkopje. Ik heb haar één keer zo getekend, maar dat zag er verschrikkelijk uit. Dat moet je helemaal niet in mijn stijl willen tekenen.'

De oplossing vond hij in de verhalen van de Blauwe Reeks, die Vandersteen in de jaren 50 voor Kuifje Weekblad maakte. Daarin had Wiske krullen in haar nek, en dat werd de basis voor de Wiske van Gerben Valkema. 'Ineens viel het op zijn plek en kon ik haar tekenen.'

Lees ook: Suske en Wiske krijgen make-over van BN'ers

Suske en Wiske door Gerben Valkema, Bikbellum

Knipogen

Voor de echte Suske en Wiske-liefhebber zitten er heel wat knipogen in naar de oorspronkelijke reeks, soms heel subtiel. Zo zie je op de achtergrond café Het Spaanse Spook, en hebben Lambiks 'hersenen' in de vorm van Bikbellum ook weer een rolletje (zie De Dolle Musketiers).

En wie heel goed kijkt, kan zelfs Elsje zien. 'Ze zit er drie keer in', aldus Gerben. Maar je moet goed zoeken, wij hebben haar nog geen enkele keer kunnen ontdekken...

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *