stripnieuws

Stripmuur van Kiekeboe in Brussel bladdert af

10 januari 2018
Stripjournaal

Een pijnlijk gezicht voor elke stripliefhebber. De stripmuur van De Kiekeboes in Laken, onderdeel van Brussel, is in zeer slechte staat. 'Dit is echt pijnlijk', reageert tekenaar Merho bij de VRT. 'Ik wist dat hij stilaan aan het afbrokkelen was, maar het wordt steeds erger. Als het zo doorgaat valt er niets meer te redden.'

Stripmuur Kiekeboe in Laken

De Kiekeboe-stripmuur is in 2009 aangebracht op het Amerikaans Theater in Laken. Het gebouw staat nu al een aantal jaar leeg. Bovendien is de tekening rechtstreeks op de muur aangebracht. Tegenwoordig wordt een stripmuur gemaakt op speciale panelen die tegen de muur worden bevestigd. 'Voor zo'n stripmuur word je als tekenaar niet betaald. Je doet dat voor de eer. Maar dat ze mijn tekening dan zo naar de verdoemenis helpen, vind ik vreselijk', aldus Merho.

Lees ook: Merho: 'Ik lig wakker van toekomst Kiekeboes'

Ook Willem De Graeve, directeur van het stripmuseum in Brussel, reageert bij de VRT zeer teleurgesteld. 'Het is heel goed dat er elk jaar nieuwe stripmuren bijkomen. Maar we hopen ook dat de stad Brussel zich bekommert om de oude muren, bv. die van Merho. Het is heel jammer hoe de muur van Merho er nu bijstaat.'

Minister

Maar België zou België niet zijn als dit niet direct op het hoogste niveau opgepakt zou worden. Els Ampe, schepen van Brussel, twittert dat ze Merho groot gelijk geeft. 'Kiekeboe verdient een mooie plek en een goed onderhouden tekening.' Bovendien stuurde ze een tweet naar minister Jan Jambon, met de vraag wat ze eraan kunnen doen. En prompt kwam er een positieve reactie van de minister: 'Voor Kiekeboe gaan we samen door een vuur.'

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *