stripnieuws

Jan Steeman (Noortje) en Mort Walker (Flippie Flink) overleden

29 januari 2018
Stripjournaal

Het was geen goed weekend voor de stripliefhebber. Twee grote namen hebben ons verlaten. Afgelopen vrijdag bleek dat op 24 januari Jan Steeman was overleden op 84-jarige leeftijd. En zaterdag kwam daar Mort Walker bij, die overleed op 94-jarige leeftijd.

Afbeeldingsresultaat voor flippie flinkFlippie Flink

De Amerikaan Mort Walker heeft met zijn strip Flippie Flink een van de succesvolste strips ter wereld gecreëerd. Zijn luie soldaat -in Amerika heet hij Beetle Bailey- is wereldwijd aan meer dan 1800 kranten verkocht. Walker begon met Flippie als luie student, maar het werd pas echt een succes toen hij de setting naar het leger verplaatste. Het was de tijd van de Korea-oorlog, en het Amerikaanse publiek omarmde de soldaat die liever niks deed. In Nederland is Flippie Flink verschenen in de stripbladen Pep en Eppo, en de strips worden nog steeds in Eppo gepubliceerd. Walker tekende de strip al een tijdje niet meer zelf, maar liet het over aan zijn zoons Neal, Brian en Greg.

Stripchroniqueur Ger Apeldoorn die werkt aan een boek over Eppo, schrijft op facebook: 'Zelf heb ik Mort Walker een aantal jaar geleden ontmoet en kort gesproken voor Eppo. Deze zomer was ik een paar dagen op zijn studio. Het was een bijzondere man, die ongelofelijk succesvol was, maar ook heel veel heeft teruggegeven aan de stripwereld.'

Noortje

Jan Steeman is vooral bekend van de strip Noortje die al sinds jaar en dag in meidenblad Tina verschijnt. Op scenario van Patty Klein maakte hij de tekeningen bij de verhalen over een typisch pubermeisje. Ze kenden elkaar van de Toonder Studio's, en toen Steeman zonder werk kwam te zitten door het samenvoegen van de stripbladen Sjors en Pep tot Eppo, sprong Klein voor hem in de bres. Ze werkte al voor Tina, en bedacht toen Noortje, die ze liet tekenen door Steeman. In een interview met de Boekenkrant vertelde Klein: 'Meiden wilden geen karikaturale strips. Jan was juist heel goed in die half naturalistische stijl. Als Noortje huilt, huilt ze verschrikkelijk hard. Jan kan dat heel goed tekenen, net iets overdreven.'Afbeeldingsresultaat voor noortje strip

In dezelfde periode ontstond stripblad De Vrije Balloen, waarvoor Jan Steeman ook een van de drijvende krachten was. Het was een stripblad opgericht door een aantal tekenaars en scenaristen zelf, waarin ze konden maken wat ze zelf leuk vonden, zonder aan verkoopcijfers te hoeven denken. Op het hoogtepunt haalde het een oplage van 10.000 exemplaren. De Vrije Balloen heeft het bijna tien jaar volgehouden, tot 1984.

Verder is Jan Steeman de tekenaar geweest van Sjors en Sjimmie, en voetbalheld Roel Dijkstra, en heeft hij in 2005 de Stripschapprijs gewonnen. Noortje wordt al een tijdje getekend door zijn zoon Lucas.

 

2 comments on “Jan Steeman (Noortje) en Mort Walker (Flippie Flink) overleden”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *